Nie ma nic lepszego niż miska gęstej, aromatycznej zupy pieczarkowej w chłodne, deszczowe popołudnie. Z mnóstwem pieczarek, ziemniakami lub makaronem, świeżą i pachnącą natką pietruszki. Można jeść codziennie, przez całą jesień.
Ale co zrobić, żeby zupa pieczarkowa faktycznie miała ten niepowtarzalny aromat, a nie była po prostu rosołem z pieczarkami? Po pierwsze, warto gotować ją dłużej, ale na mniejszym ogniu i pod przykryciem. Gęste zupy naprawdę lubią długi czas gotowania. To wydobywa smak składników i dodaje potrawie głębi. A w przypadku pieczarkowej sprawdzi się jeszcze jeden trik – podsmażenie pieczarek na dużej ilości masła, z dodatkiem czosnku i cebuli, a następnie zmiksowanie połowy grzybów i dodanie ich do wywaru!
1. Pieczarki dokładnie umyj. Możesz je obrać, choć nie jest to konieczne. Pokrój w dość grube plasterki.
2. Na dużej patelni roztop masło. Dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj na małym ogniu, aż cebula się zeszkli.
3. Dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu, aż zaczną brązowieć.
4. Połowę podsmażonych pieczarek z cebulą przełóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę.
5. Bulion wlej do dużego garnka. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki oraz zmiksowane pieczarki. Gotuj 15 minut.
6. Następnie dodaj pozostałe pieczarki i gotuj jeszcze 5 minut.
7. Na koniec dodaj słodką śmietankę i dopraw zupę solą i pieprzem.
8. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i świeżym chlebem z chrupiącą skórką.
Jesienne inspiracje w kuchni. Francuska zupa cebulowa
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS