Kolejna grupa uczniów z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Stanisława Staszica w Otwocku zdobywała wiedzę i doświadczenie podczas zagranicznych praktyk we Włoszech, w Portugalii, Hiszpanii, Irlandii i na Malcie
Otwocki „Ekonom” to wśród placówek edukacyjnych w powiecie otwockim pionier w pozyskiwaniu środków unijnych. Od 2007 roku zrealizował 11 projektów w ramach programów finansowanych z funduszy europejskich, w czasie których blisko 900 uczniów odbyło staże zawodowe za granicą. Ostatni staż zakończył się w grudniu 2021 roku. Zagraniczny wyjazd uczniów odbył się w ramach projektu „Mobilni w Europie” finansowanego ze środków programu Erasmus+. Młodzież doskonaliła swoje umiejętności we Włoszech, w Portugalii, Hiszpanii, Irlandii i na Malcie. Podobnie jak w poprzednich latach celem wyjazdów było wsparcie stażystów w nauce zawodu, poznanie przez nich nowych metod organizacji pracy, doskonalenie branżowego języka obcego oraz przybliżenie kultury i tradycji państw europejskich.
– Uczniowie zaznajomili się z najnowszymi trendami z zakresu kuchni i kultury śródziemnomorskiej, nabyli umiejętność przygotowania wybranych potraw kuchni włoskiej lub hiszpańskiej, a także obsługi gości w najlepszych hotelach, pensjonatach i restauracjach ukierunkowanych na przyjmowanie rodzin – mówi Jerzy Rybak, nauczyciel i jeden z opiekunów towarzyszących młodzieży podczas zagranicznych wyjazdów. – Adepci technikum ekonomicznego uczyli się w placówkach administracji publicznej organizacji stanowiska pracy, znajomości zasad profesjonalnej obsługi klienta, archiwizowania dokumentów i nabywali umiejętności posługiwania się urządzeniami biurowymi – dodaje.
W ramach projektu młodzież miała opłacony przelot, pobyt w hotelu, pełne wyżywienie i ubezpieczenie. – Ponadto uczniowie mieli okazję uczestniczyć w wycieczkach. Ci, którzy byli we Włoszech, zwiedzili Spoleto, Rzym, Watykan, Asyż, natomiast stażyści będący w Hiszpanii odwiedzili Grenadę i miasta Andaluzji – Malagę, Nerję i Rondę. Czas wolny uczniowie spędzali na plażach Morza Śródziemnego – mówi Lidia Wojda, nauczycielka, która opiekowała się stażystami.
Zanim uczniowie wyjechali na zagraniczne staże, uczestniczyli w dodatkowych kursach, na których uczyli się języków: angielskiego, włoskiego i hiszpańskiego oraz w zajęciach pedagogicznych i kulturowych. Otrzymali także materiały promocyjne i „kieszonkowe” na drobne wydatki.
Na zakończenie staży uczniowie otrzymali unijne certyfikaty Europass Mobilność (w języku polskim i angielskim) potwierdzające ich kwalifikacje zawodowe, certyfikat ukończenia stażu i referencje od pracodawcy. – Podczas praktyk młodzież zdobyła także doświadczenie pozwalające na budowanie przyszłej kariery. Miała okazję sprawdzić się zawodowo w realiach innego kraju, nauczyła się większej samodzielności i odpowiedzialności. Umiejętności i wiedza wyniesione ze szkoły oraz poparte odpowiednimi dokumentami umożliwiają stażystom lepszy start zawodowy – podkreśla Ewa Jobda, która z ramienia szkoły opiekowała się młodzieżą podczas wyjazdów. – To była także świetna przygoda i okazja do poznania świata. Najważniejsze było jednak zbieranie doświadczeń, które pomogą uczniom w przyszłości wyjść naprzeciw oczekiwaniom rynku pracy. Między innymi z tego powodu nasza placówka cieszy się dużym zainteresowaniem wśród absolwentów szkół podstawowych – dodaje nauczycielka z ZSE-G.
opr. Igor
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS