A A+ A++

artykuł sponsorowany

Młynki żarnowe do kawy przez wielu baristów uznawane są za obowiązkowe wyposażenie kawiarni, restauracji czy barów. Urządzenia te bowiem precyzyjnie rozdrabniają świeże ziarna kawy, dzięki czemu napój nie gorzknieje i nie traci swoich aromatów. Nie jest to jednak jedyna informacja, którą warto wiedzieć przed zakupem tego typu młynka. Z czym warto zatem się jeszcze zapoznać? Odpowiadamy!

reklama

Młynki żarnowe do kawy – jak działają?

Młynki żarnowe są jednym z najpopularniejszych wyborów wśród baristów, a powodem tego jest ich mechanizm działania. Urządzenia te wyposażone są w żarna, które  obracają się i bardzo precyzyjnie miażdżą ziarna kawy. To sprawia, że nie tworzy się pył, który często wpływa niekorzystnie na smak kawy. W trakcie mielenia generuje się bardzo mało ciepła, które następnie jest rozpraszane. Dzięki temu kawa nie zmienia swoich właściwości odżywczych, nie staje się gorzka, a jej aromat pozostaje taki sam. Dodatkowo ten rodzaj młynków pozwala na regulację poziomu zmielenia ziaren. Jest to ich przeważająca zaleta, ponieważ stopień zmielenia kawy w dużej mierze determinuje doznania smakowe.

reklama

Młynki żarnowe – poznaj ich zalety!

Jak już wspomnieliśmy wyżej, młynki żarnowe do kawy są precyzyjne, nie tworzą pyłu i potrafią skutecznie rozpraszać wytworzone ciepło, co ma ogromne znaczenie dla aromatu i walorów smakowych naparu. Niemniej jednak to nie koniec ich zalet!

  • Świeżość mielonej kawy – mieląc ziarna w młynkach żarnowych, możemy przygotować świeżo mieloną kawę tuż przed jej użyciem. To gwarantuje zachowanie pełni aromatu i smaku, zapewniając wysoką jakość napoju.
  • Trwałość – urządzenia te są zazwyczaj trwalsze i bardziej odporne na zużycie w porównaniu do ostrzy w młynkach nożowych.
  • Redukcja zatykania się młynka –  z uwagi na równomierne mielenie, młynki żarnowe nie mają tendencji do zatorów.
  • Cisza pracy – ten rodzaj młynków zwykle nie generuje hałasu, co jest korzystne w środowisku gastronomicznym, gdzie może on być problemem dla komfortu klientów.
  • Spójność smaku – mielenie kawy za pomocą żaren gwarantuje równomierność grubości cząsteczek. Smak i aromat napoju jest zatem jednolity.

Młynek żarnowy do kawy – na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Na rynku można znaleźć wiele rodzajów młynków żarnowych, dlatego też warto wiedzieć, na jakie cechy i parametry zwrócić szczególną uwagę.

  • Regulacja grubości mielenia – choć większość nowoczesnych młynków ma wbudowaną taką funkcję, to niektóre mogą być jej pozbawione. Jeżeli zależy nam więc na dostosowaniu aromatu kawy do upodobań smakowych, powinniśmy to sprawdzić.
  • Pojemność młynka – większa pojemność ułatwi pracę baristom, pracującym w lokalach, gdzie na co dzień panuje duży ruch. Mniejsza natomiast świetnie sprawdzi się w domu bądź miejscach, które nie mają dużego obłożenia.
  • Rodzaj żaren – młynki żarnowe do kawy mogą mieć żarna m.in. stożkowe bądź płaskie. Te pierwsze wytwarzają mniej ciepła podczas mielenia, dzięki czemu kawa zachowuje swój aromat. Płaskie z kolei równomiernie mielą ziarna, co przekłada się na bogaty smak naparu.
  • Zasilanie – najlepiej wypadają młynki elektryczne, które zapewniają szybkość i wygodę.
  • Moc całkowita – parametr ten wpływa na wydajność i trwałość urządzenia. Wyższa moc pozwala na szybsze i bardziej efektywne mielenie ziaren, co jest szczególnie ważne przy większych ilościach kawy. Mniejsza moc sprawdzi się dobrze w przypadku domowego użytkowania lub wówczas, gdy mamy do czynienia z delikatniejszymi rodzajami kawy.
  • Estetyka – jeżeli już znajdziemy młynek, który odpowiada naszym oczekiwaniom pod kątem technicznym, warto zobaczyć jego warianty. To pozwoli dobrać urządzenie do designu wnętrza oraz innych sprzętów.
  • Łatwe czyszczenie – w lokalach gastronomicznych często przewija się wielu klientów, dlatego też młynek wymaga regularnego czyszczenia. Lepiej więc wybrać model, który jest prosty w demontażu i umożliwia szybkie usunięcie resztek kawy czy wyczyszczenie wnętrza młynka.

Jak dbać o młynek żarnowy?

Skoro wspomnieliśmy już o czyszczeniu młynka żarnowego, to chcielibyśmy podpowiedzieć, jak powinna wyglądać jego konserwacja. Prawidłowa pielęgnacja tego sprzętu sprawi, że unikniemy ewentualnych uszkodzeń mechanicznych i spowoduje, że posłuży on nam o wiele dłużej. Oto kilka wskazówek.

  • Przynajmniej raz dziennie należy opróżnić zbiornik na ziarna i wyczyścić widoczne resztki kawy.
  • Raz w tygodniu należy dostać się do serca młynka, czyli żaren, aby wyczyścić je mechanicznie z osadów kawy. W tym celu najlepiej je zdemontować – dzięki temu mamy pewność, że zrobimy to dokładnie. Do tego etapu świetnie sprawdzi się miękka szczoteczka, pędzel lub kawałek materiału.
  • Co miesiąc warto wykonać głębsze czyszczenie,  wykorzystując specjalne środki czyszczące przeznaczone do młynków żarnowych.
  • Nie należy zapominać o regularnej konserwacji według zaleceń producenta. Niektóre mechanizmy mogą wymagać m.in. smarowania.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSzokujące nagranie! Kobieta napadnięta w Centrum Warszawy w biały dzień!
Następny artykułTo będzie wyjątkowy Bella Skyway Festival!