Zdaniem niektórych ekspertów mleczko pszczele należy do najsilniejszych produktów działających leczniczo. Jego konsystencja przypomina mleko skondensowane, a kolor zbliżony jest do masła. Mleczkiem pszczelim żywi się królowa-matka, która zapewnia przetrwanie całego roju swoich pszczół. Dlaczego warto skorzystać z właściwości tego niezwykłego produktu?
W skład mleczka pszczelego wchodzi woda (66%), cukry (15%), aminokwasy (13%) oraz lipidy. Oprócz tego znajdziemy w nim także witaminę C, D, E oraz witaminy z grupy B, białka i acetylocholinę, wapń, krzem, żelazo, fosfor, miedź. Takie bogactwo minerałów pozwala na szerokie działanie mleczka pszczelego. Najważniejsze właściwości:
Zobacz także: Wymieranie owadów. Naukowcy biją na alarm
Choć mleczko pszczele posiada bardzo wiele wspaniałych właściwości, to jednak pozostaje suplementem, więc nie może być stosowane zamiast odpowiedniego lekarstwa. Jeszcze do niedawana podawano informację, że dzienna dawka mleczka pszczelego stosowana w medycynie naturalnej wynosiła 0,2g i była podawana w liofilizowanej tabletce. Obecnie uznaje się, że podczas kuracji mleczkiem pszczelim należy przyjmować dawkę 1-5g dziennie bez żadnych obaw. Kurację należy prowadzić przez 30 do 90 dni, po czym należy zrobić przerwę (nawet miesięczną). Mleczko pszczele nie jest polecano u osób uczulonych na miód, propolis albo pyłek.
Cena mleczka pszczelego zależy przede wszystkim od objętości opakowania. Jego cena zaczyna się od 60 złotych za 25g, natomiast 100g może kosztować około 200 złotych. Mniejsze opakowanie (25g) najczęściej powinno wystarczyć na 2-4 tygodnie stosowania.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS