Ten wyjątkowy miód pszczoły wytwarzają z nektaru krzewów manuka rosnących na terenach Nowej Zelandii i południowo- wschodniej Australii.
Ze względu na aktywność biologiczną miód manuka cieszy się ogromnym i zasłużonym zainteresowaniem konsumentów.
Badania naukowe przekonują, że miód ten działa silnie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Aktywność biologiczna miodu manuka wynika z zawartych w nim substancji.
Składnikiem odpowiedzialnym za lecznicze właściwości jest metyloglioksal (MGO). To związek chemiczny powstający w wyniku przemian zachodzących w nektarze wspomnianych kwiatów.
Aktywność biologiczna miodu, jak wykazały szczegółowe badania, jest pochodną wysokiego stężenia tego składnika.
Zawartość metyloglioksalu wynosi od 30 do 800 mg/kg miodu, co opisuje się wartościami od 30 do 800 MGO.
Produktem najczęściej wybieranym jest miód manuka o stężeniu 400 MGO. Rodzime miody też mają metyloglioksal, jednak jego ilości są śladowe (ok. 5 mg/kg).
Zobacz również:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS