Dieta podstawowa, wysokobiałkowa, eliminacyjna, dieta papkowata, płynna czy ubogoenergetyczna – takie rodzaje diet znalazły się w projekcie rozporządzenia dot. żywienia w szpitalach, który minister zdrowia Adam Niedzielski skierował do konsultacji publicznych.
Z projektu dowiadujemy się, że pacjentom szpitali zaleca się spożywanie odpowiedniej ilości produktów pochodzenia zwierzęcego: mięsa, ryb, nabiału i jaj. Osobom ze zdiagnozowaną nietolerancją lub alergią na dany składnik, ale też tym, u których religia lub światopogląd wyklucza spożycie niektórych produktów, proponuje się dietę wegetariańską. Bez mięsa, ale z nabiałem i jajkami. – To dyskryminacja – denerwują się weganie działający w warszawskiej organizacji pozarządowej Green REV Institute, zrzeszonej w koalicji Future Food 4 Climate.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS