Mięta to popularne zioła, które znajduje świetne zastosowanie w kuchni. Picie naparu z mięty leczy schorzenia żołądkowe, pomaga w trawieniu i łagodzi nerwy. Posiada przy tym piękny i kojący aromat i zdobi parapet. Zdrowo wyglądające zioła hodowane na kuchennym parapecie mogą stać się źródłem dumy i radości. Choć wiele okazów dostaniemy w spożywczych marketach, niektóre szybko więdną lub usychają. Oto, co musisz wiedzieć, aby twoja roślina rosła długo i zdrowo.
Mięta potrzebuje wilgotnego podłoża. Podlewaj ją więc często, aby gleba była stale wilgotna, ale nie rozmoczona. W gorące letnie miesiące możesz podlewać ją codzienne – najlepiej jest po prostu sprawdzać wilgotność gleby za pomocą dłoni. Jest to szczególnie ważne dla ziół, które stoją w pełnym słońcu, ponieważ rośliny w pojemnikach wysychają szybciej niż rośliny, które rosną bezpośrednio w ziemi.
Podlewając kieruj strumień wody na podstawę rośliny, tak aby liście nie uległy zamoczeniu. Zapobiegnie to infekcji grzybiczej w roślinie. Zwróć również uwagę na szkodniki, takie jak mszyce, które mogą gromadzić się wokół żył liści. Ze szkodnikami poradzą sobie specjalne preparaty, które dostaniesz w sklepie ogrodniczym. Jeśli twoja mięta jest już dorosłym okazem i nie sili się na wzrost, możesz odciąć kilka łodyg na susz. Pobudzi to roślinę do intensywniejszego wzrostu.
Rozmnażanie: sposób pierwszy
Chcesz powiększyć swoją kolekcję ziół lub podarować znajomym małego, ziołowego szkraba? Nic prostszego. Rozmnażanie ziół to nie tylko ekonomiczne i ekologiczne rozwiązanie. W ten sposób możesz również uchronić marketowe rośliny od rychłej śmierci i znacznie przedłużyć im życie. Aby rozmnożyć miętę i zintensyfikować jej wzrost możesz zastosować jedną z dwóch metod podziału. W pierwszym wypadku będziesz potrzebować przezroczystego szklanego słoik lub butelkę oraz czyste nożyczki lub sekator.
Wytnij kilka dobrze wyglądających łodyg o długości około 10 cm. Umieść sadzonki w małej szklance, słoju lub butelce. Nalej chłodną wodę, ale tylko do poziomu liści. Ich zamoczenie może sprawić, że sadzonka zgnije. Następnie umieść sadzonki w ciepłym miejscu z dużą ilością jasnego światła, ale stawiaj ich w pełnym słońcu. Kiedy korzenie będą mieć około 1,5 cm długości, posadź sadzonki w pojemnikach ze świeżą ziemią doniczkową. Trzymaj je w słonecznym miejscu i dbaj o nie, jak zwykle.
Rozmnażanie: sposób drugi
Drugi sposób jest bardziej tradycyjny i wymaga jedynie posiadania świeżej ziemi oraz przepuszczalnych doniczek. Napełnij nowe doniczki w trzech czwartych świeżą ziemią doniczkową. Delikatnie wyjmij miętę z doniczki. Poszukaj obszarów poziomego wzrostu łodyg i delikatnie rozerwij korzenie – chodzi o to, aby podzielić roślinę na kilka części. Następnie posadź nowe podziały w przygotowanych pojemnikach, dodając nieco więcej ziemi. Pamiętaj, aby podziały były na tym samym poziomie, co poprzednio. Pozostaw jedynie ok. 2,5 cm przestrzeni między górną powierzchnią gleby a krawędzią pojemnika. Pamiętaj też o tym, żeby główną roślinę posadzić z nową ziemią do nowej doniczki. Często będzie to oznaczać to zastosowanie mniejszego pojemnika.
Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS