A A+ A++

We środę w Zespole Szkół Zawodowych w Gorlicach odbył się Etap Okręgowy III edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie: Kucharz.

Gorlicka szkoła, jako jednostka posiadająca rekomendację Komitetu Głównego Turnieju z siedzibą w Zabrzu, mogła zostać gospodarzem tych zmagań.

Turniej jest trójstopniowy, organizowany na podstawie stosownych Rozporządzeń Ministerstwa Edukacji Narodowej, co zgodnie wynika z podstawy prawnej zawartej w Regulaminie.

Honorowym gościem, czuwającym całościowo nad przebiegiem Turnieju, zgodnie z procedurą, była pani Jadwiga Gwóźdź – przedstawiciel Delegatury Kuratorium Oświaty w Krakowie – delegatura w Nowym Sączu.

W SKŁAD KOMISJI KONKURSOWEJ WESZŁY NASTĘPUJĄCE OSOBY:

  • Przewodniczący: mgr. inż. Waldemar Gniady – dyrektor ZSZ Gorlice, gospodarz uroczystości.
  • Z- ca: mgr inż. Anita Herman – kierownik Szkolenia Praktycznego ZSZ Gorlice
  • Koordynatorem etapu okręgowego Turnieju w ZSZ Gorlice była pani Lucyna Prorok.

W skład Komisji oceniającej część praktyczną weszli przedstawiciele Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników: p. M. Socha, p. Ł. Grabowski, J. Antoniszak, p. A. Ujma, p. D. Burda oraz p. A. Cetnarowicz z restauracji Gęsia Skórka w Gorlicach.



SZKOŁAMI ZAKWALIFIKOWANYMI DO ETAPU OKRĘGOWEGO TURNIEJU BYŁY:

  • Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Iwoniczu – Zdrój, opiekun: MARTA SZELC, WIOLETTA ASZKLAR uczeń: DOMINIK KLUK
  • Zespół Szkół Zawodowych w Grybowie, opiekun: JOLANTA LICHOŃ – SŁOTWIŃSKA, uczeń: KACPER KUBAS
  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu, opiekun: ROBERT STANEK, uczniowie: MATEUSZ FURCZOŃ i OSKAR WAKSMUNDZKI
  • Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach, opiekun: BEATA ZĄBEK, BOGUMIŁA SAWICKA, EWA MYSZKOWSKA uczennice: KUCHTA KLAUDIA, WARZECHA IWONA

Turniej rozpoczął się o godz.9.00 pisemnym testem teoretycznych wiadomości z zakresu technologii gastronomicznej, który był przysłany od Komitetu Głównego i otwierany oficjalnie na sali w obecności Komisji oraz wszystkich zakwalifikowanych uczestników Turnieju. Maksymalny czas na tę część Turnieju wynosi 60 minut.

Ok. godz. 10.00 nastąpiło rozpoczęcie części praktycznej Turnieju, w której należało wykonać dwie porcje potrawy, mając na uwadze temat wiodący: Mięso z królika w roli głównej, a następnie podać je na stole degustacyjnym wraz ze stosowną wizytówką.

Karta oceny Jury zawiera trzy kryteria główne, którymi były:

  • organizacja i higiena pracy
  • wykonywanie potraw
  • ekspedycja potraw

Ok. godz. 14.00 nastąpiło podsumowanie Turnieju i wyłonienie zwycięzców oraz kandydatów do etapu Ogólnopolskiego, a następnie uroczyste ogłoszenie wyników, wręczenie dyplomów i nagród.

W … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKoncert Sebastiana Wojtczaka
Następny artykułUrlop wychowawczy – cofnięcie wniosku o obniżenie wymiaru etatu cofnąć