Kaloryczność wieprzowiny uzależniona jest od ilości tłuszczu oraz błon, które otaczają mięso. Najchudsza jest szynka (118 kcal / 100 g) oraz schab odtłuszczony (122 kcal / 100 g). Najwięcej tłuszczu zawierają żeberka (309 kcal / 100 g) oraz golonka (322 kcal / 100 g). Ponadto, szynka i schab odtłuszczony są cennym źródłem białka, które dostarcza energii, pomaga spalać tłuszcz i buduje tkanki. Zawartość cholesterolu w wieprzowinie nie przekracza 55 g, dzięki czemu jest podobna do ilości cholesterolu w drobiu. Wieprzowina jest również cennym źródłem witaminy B1 oraz witaminy E. Mięso wieprzowe zawiera również dużą ilość żelaza, cynku, potasu oraz fosforu.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS