Poniżej znajdziesz kilka gofrownic, które sprawdzą się przy przygotowywaniu posiłków dla całej rodziny. Śniadania, kolacje i podwieczorki będą przyciągały wszystkich domowników do stołu.
Zazwyczaj jakość gofrów zależy od przepisu i rodzaju wybranych składników, jednak kluczowy dla procesu ich przygotowywania jest również odpowiedni sprzęt. Prawdziwe gofry powinny być chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku oraz na tyle sztywne, by utrzymały wszystkie dodatki, na które akurat masz ochotę. Dlatego liczy się przede wszystkim odpowiednia moc gofrownicy. Przyjmuje się, że najlepiej sprawdzają się modele pomiędzy 700 a 1300 W, choć dla wprawnych kucharzy nie powinno być problemem przygotowywanie masy, która odpowiednio wyrośnie na słabszym urządzeniu.
Remont w Prezencie- Spectra Ligtning
Odpowiednie tace grzewcze
Aby gofry były zawsze idealne i nie przyklejały się do tacek grzewczych, nie wystarczy wlać do masy więcej oleju. Nie musisz również ręcznie natłuszczać rowków. Trzeba wybrać model ze specjalną powłoką nieprzywierającą, która zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Oczywiście taka gofrownica wymaga specjalnej pielęgnacji. Przede wszystkim nie można skrobać powłoki metalowymi sztućcami, należy zastąpić je drewnianymi. Poza tym należy pamiętać, że powłoka zapobiega przywieraniu, a nie spaleniu potrawy. Jeśli gofry się przypalą, może to oddziaływać na płytę, która straci swoje właściwości.
Im większa rodzina, tym większa gofrownica
Przygotowując posiłek dla dużej rodziny, liczy się również wielkość gofrownicy. Jeśli zamierzasz piec gofry sporadycznie, nie ma potrzeby przepłacać. Jeśli jednak twoja rodzina jest liczna, a gofry na stałe zagoszczą w kuchni, lepiej będzie wybrać model, na którym przygotujesz kilka przekąsek naraz. Dzięki temu unikniesz problemów z kolejnością podawania dania.
Gofry są na tyle uniwersalne, że każdy znajdzie swoje ulubione dodatki. Jedni preferują proste połączenia z cukrem lub dżemem, inni wolą bitą śmietanę i owoce, a jeszcze inni miód. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, by przygotować dania wytrawne, na przykład kanapki z gofrem bez cukru zamiast chleba. Godnym polecenia pomysłem jest również gofr z jajkiem sadzonym.
Jeśli natomiast wolisz urządzenia wielofunkcyjne, możesz zainwestować nieco większe pieniądze w sprzęt, który łączy w sobie możliwości gofrownicy, grilla elektrycznego oraz opiekacza do kanapek. Dzięki temu możesz wprowadzić różnorodność do domowego menu. Z pewnością każdemu domownikowi się to spodoba.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS