Spośród wielu świątecznych wypieków chyba najwięcej frajdy sprawia przygotowywanie i zdobienie pachnących pierniczków. Do Wigilii pozostało jednak już niewiele czasu, a pierniki z wielu przepisów muszą poleżakować, żeby nabrać miękkości. Spieszymy jednak ze sprawdzonym przepisem na pierniczki, które będą mięciutkie i pyszne od razu po upieczeniu, dlatego można śmiało przygotować je nawet w Wigilię.
Na początek lista składników:
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
130 g cukru pudru
100 g roztopionego masła
100 g miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Składniki łączymy w misce i wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Może być lekko klejące. Podsypując małą ilością mąki należy rozwałkować ciasto do grubości 4 mm i wyciąć foremkami ciastka. Pieczenie zajmuje od 8 do 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Z tego przepisu wychodzi około 55 ciasteczek.
Na tym etapie pozostaje już tylko wystudzenie i dekoracja. Najlepiej w tym celu sprawdza się lukier królewski – śnieżnobiały i gęsty. Wystarczy ubić jedno białko ze średniej wielkości jajka i dalej miksować dodając stopniowo 150 g cukru i kilka kropli soku z cytryny.
Smacznego!
źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/szybkie-pierniczki?fbclid=IwAR0UQnT1-6sjItHtiOj3oHo-QK4c0_eYrfq8eLYu9MJJ9GMOZUsj2Z10s3M
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS