A A+ A++

Facebook

Twitter

Google+

Email

Print

Spośród wielu świątecznych wypieków chyba najwięcej frajdy sprawia przygotowywanie i zdobienie pachnących pierniczków. Do Wigilii pozostało jednak już niewiele czasu, a pierniki z wielu przepisów muszą poleżakować, żeby nabrać miękkości. Spieszymy jednak ze sprawdzonym przepisem na pierniczki, które będą mięciutkie i pyszne od razu po upieczeniu, dlatego można śmiało przygotować je nawet w Wigilię.

Na początek lista składników:

300 g mąki pszennej

100 g mąki żytniej pełnoziarnistej

2 duże jajka

130 g cukru pudru

100 g roztopionego masła

100 g miodu

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżka kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Składniki łączymy w misce i wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Może być lekko klejące. Podsypując małą ilością mąki należy rozwałkować ciasto do grubości 4 mm i wyciąć foremkami ciastka. Pieczenie zajmuje od 8 do 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Z tego przepisu wychodzi około 55 ciasteczek.

Na tym etapie pozostaje już tylko wystudzenie i dekoracja. Najlepiej w tym celu sprawdza się lukier królewski – śnieżnobiały i gęsty. Wystarczy ubić jedno białko ze średniej wielkości jajka i dalej miksować dodając stopniowo 150 g cukru i kilka kropli soku z cytryny.

Smacznego!

źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/szybkie-pierniczki?fbclid=IwAR0UQnT1-6sjItHtiOj3oHo-QK4c0_eYrfq8eLYu9MJJ9GMOZUsj2Z10s3M

Facebook

Twitter

Google+

Email

Print

Poprzedni artykułZakaz przemieszczania się w sylwestra, zamknięte hotele, stoki i galerie handlowe
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułVolvo Selekt po raz… 10 000!
Następny artykułMożna wygrać dostęp do transmisji koncertu Płockiej Orkiestry Symfonicznej