A A+ A++

Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą. Najwygodniej zrobić to przy użyciu dużego sita. Wypłukaną soczewicę przełożyć do garnka. Wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut aż soczewica będzie miękka.

Garnek zdjąć z ognia, wsypać kaszę bulgur i wymieszać. Garnek przykryć i odstawić na około 20 minut. W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.

Do cebuli dodać koncentrat z papryki i z pomidorów. Całość mieszając podsmażyć (na niewielkim ogniu) przez około3 minuty. Soczewicę i kaszę bulgur przełożyć do miski. Dodać do nich cebulę z pomidorami i papryką. Przyprawić solą, słodką papryką i pieprzem. Wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Szczypior pokroić, a koperek posiekać.Dodać do reszty składników i delikatnie połączyć. Na dłoń nabierać około 1 łyżki masy i formować podłużne klopsiki lekko ugniatając, aby były zwarte. Gdyby masa zbytnio kleiła się do rąk, można je lekko nasmarować oliwą.

Gotowe klopsiki układać na półmisku. Podawać z sałatkami, surówkami i pikantnymi dipami.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułEnerga szacuje, że przychody z rynku mocy sięgną 137,4 mln zł w 2024 r.
Następny artykułSMK – SZKOLENIE W RAMACH AKADEMII CSIOZ DLA LEKARZY I LEKARZY DENTYSTÓW Z OBSŁUGI ELEKTRONICZNE KARTY SZKOLENIA SPECJALIZACYJNEGO