Zatoka Maine, gdzie homary, ryby błękitnopłetwe, kraby, flądry i małże są głównym towarem eksportowym, ociepla się trzykrotnie szybciej niż średnia temperatura oceanów na świecie od lat 80. ubiegłego wieku. Populacja dzikich małży błękitnych spadła w tym czasie o 60 proc. wzdłuż wybrzeża, jak podaje Boston Globe.
Czytaj też: Za zmiany klimatu płacimy wszyscy. Będą reparacje klimatyczne bogatej Północy dla biednego Południa?
Ocieplenie tego samego akwenu zagroziło również przemysłowi homarowemu w Maine: Połowy na wyspie Vinalhaven, znanej z połowów homarów, były w 2021 r. najniższe od dekady, jak donosi Globe, a centrum występowania populacji homarów od lat 70 XX w. przesunęło się o 160 km na północ w kierunku chłodniejszych wód Kanady.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS