Zapraszamy do zapoznania się z publikacją, która została wydana w ramach zrealizowanego projektu pn. “Wieś to styl życia – w poszukiwaniu mazurskiej kuchni”. W publikacji znany szczycieńskich kucharz Michał Denesiuk prezentuje dania kuchni mazurskiej m.in. jak przygotować Brukowiec, który idealnie sprawdzi się na Wigilijnym stole.
Brukowiec mazurski
Składniki:
cukier 120 g, koncentrat z buraków 100 ml, miód jedna łyżka, masło 50 g, mąka 1/2 kg plus garść do podsypywania, soda oczyszczona łyżeczka, przyprawa do piernika jedna łyżka, jajko, woda 100 ml, powidła śliwkowe
Sposób przygotowania:
Do rondelka wsypujemy 20 g cukru, podgrzewamy. Gdy się roztopi i zacznie brązowieć, zalewamy go odrobiną gorącej wody i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dodajemy koncentrat z buraków i miód, dokładnie mieszając. Jeśli utworzą się grudki, rozcieramy je, aż się rozpuszczą. Karmel przestudzony mieszamy z masłem, mąką, resztą cukru, sodą, przyprawą do piernika, jajkiem i 100 ml wody. Dokładnie wyrabiamy ciasto na podsypanym mąką blacie. Przykrywamy, aby nie obeschło i odstawiamy na godzinę. Dzielimy na cztery części, z każdej formujemy wałek. Wałki kroimy na kawałeczki, a z nich toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy jedną kulkę i dolepiamy wokół niej 6–7 kulek tak, by ciasto kształtem przypominało kwiatek. Możemy kwiatki łączyć ze sobą i stworzyć ciasto przypominające kształtem wycinek drogi z kostki brukowej. Rozcieramy łyżkę powideł z 4 łyżkami wody i tą mieszaniną smarujemy wierzch ciasta, fugujemy – wypełniamy szczeliny między kulkami. Po pół łyżeczki powideł możemy też włożyć do każdej kulki. Pieczemy 20–25 minut w 180°C.
Więcej na temat publikacji:
Wieś to styl życia – opis
Wieś to styl życia – publikacja
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS