Na patelni podsmażamy mielone mięso i doprawiamy je solą i pieprzem. Boczek smażymy do momentu, aż będzie miękki a cebulę do złotego koloru. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy bardzo krótko czosnek wraz ze szpinakiem. Doprawiamy go solą i pieprzem i smażymy do czasu, aż szpinak zwiększy swoją objętość. Po jego wystygnięciu, delikatnie go siekamy. Łączymy ze sobą boczek, mięso oraz cebulę i szpinak. Na koniec możemy przyprawić wedle uznania.
Mąkę mieszamy razem z solą. Robimy wgłębienie, dodajemy jajka i tak zagniatamy ciasto, podlewając w razie potrzeby wodą. Ciasto musi być gładkie i jednolite. Wałkujemy cienko ciasto i kroimy na kawałki 10×10 cm.
Na każdym z nich kładziemy łyżeczkę farszu i zagniatamy w prostokąt. Do gotującej się z solą wody wkładamy pierożki i trzymamy je 2-3 minuty od wypłynięcia.
Dobrze jest w tym czasie podsmażyć cebulę, a następnie dodać do niej kurki z solą i pieprzem. Trzymamy je na wysokim ogniu przez około 5 minut. Na koniec zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę oraz doprawiamy i zdejmujemy z ognia.
Wykładamy kurki na wcześniej przygotowane pierożki i dodatkowo możemy posypać szczypiorkiem. Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS