W 2022 r. organizacja matur powinna ograniczać ryzyko zakażenia się COVID-19. Ministerstwo Edukacji i Nauki we współpracy z Ministerstwem Zdrowia oraz Głównym Inspektoratem Sanitarnym przygotowało wytyczne w sprawie organizacji uroczystości studniówkowych.
Wytyczne dotyczą wydarzeń organizowanych przez szkołę, w tym radę rodziców, zarówno w budynku szkoły, jak i poza nim. W wytycznych znalazły się zalecenia skierowane m.in. do organizatorów oraz podmiotów świadczących usługi gastronomiczne.
Matury w 2022 r. a COVID-19 – bezpieczeństwo przede wszystkim
Wytyczne opracowano w celu zwiększenia bezpieczeństwa uczestników uroczystości studniówkowych (uczniów, nauczycieli, rodziców, osób towarzyszących). Wskazują one na konieczność przestrzegania wszystkich obowiązujących przepisów prawa, zaleceń i wytycznych wynikających ze stanu epidemii. Opublikowany materiał zawiera zalecenia zarówno w przypadku, gdy uroczystość odbywa się w budynku szkoły, jak i poza nią. Wytyczne informują, że podmioty świadczące usługi gastronomiczne oraz organizatorzy stosują się do wytycznych przygotowanych dla podmiotów gastronomicznych oraz wytycznych dotyczących organizacji imprez. Ponadto uczestnik studniówki, który nie przekazał organizatorowi zaświadczenia o zaszczepieniu lub wyzdrowieniu, jest traktowany jako osoba niezaszczepiona, na którą nałożono limity. Oprócz informacji nawiązujących do dezynfekcji czy rozmieszczenia uczniów na sali podkreślono w dokumencie, że studniówki nie mogą odbywać się w budynkach szkół, w których wprowadzono naukę zdalną albo hybrydową lub w przypadku systemowego przejścia na tryb nauki online.
Wytyczne matury 2022 r. – Ogólne zasady
1. Organizator powinien na bieżąco aktualizować wiedzę oraz zmieniającą się
sytuację epidemiologiczną na danym terenie.
2. Organizator powinien dostosować zasady organizacji studniówki do
obowiązujących przepisów prawa, w szczególności:
a) Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 6 maja 2021 r. w sprawie ustanowienia
określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu
epidemii (Dz. U. z 2021 r. poz. 861 ze zm.),
b) Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 25 lutego 2021 r. w sprawie chorób
zakaźnych powodujących powstanie obowiązku hospitalizacji, izolacji lub
izolacji w warunkach domowych oraz obowiązku kwarantanny lub nadzoru
epidemiologicznego (Dz. U. z 2021 r. poz. 351 ze zm.).
3. Organizator ustala/pozyskuje liczbę uczestników.
4. Organizator może zdecydować o organizacji studniówki tylko dla uczniów (bez
osób towarzyszących).
5. W uroczystości mogą brać udział osoby bez objawów infekcji lub choroby
zakaźnej oraz gdy nie został nałożony na nie obowiązek kwarantanny lub izolacji
domowej.
6. Organizator powinien poinformować uczestników, w tym rodziców uczniów
niepełnoletnich, o obowiązujących podczas studniówki zasadach i
ograniczeniach.
7. Organizator powinien uwzględnić obowiązujące od 1 września 2021 r. Wytyczne
MEiN, MZ i GIS dla szkół podstawowych i ponadpodstawowych.
8. Rekomenduje się, żeby przy stolikach, w miarę możliwości, siedzieli uczniowie z
jednej klasy.
9. Rekomenduje się zwiększoną częstotliwość (co godzinę) czyszczenia i
dezynfekcji powierzchni dotykowych (tj.: poręcze, klamki, włączniki światła,
uchwyty, poręcze krzeseł) oraz miejsc wspólnie użytkowanych (tj.: toalety,
podłogi, blaty).
10. Należy wietrzyć pomieszczenia, z których korzystają uczestnicy, co najmniej raz
na godzinę, a sale do tańczenia częściej.
11. Rekomenduje się taką organizację uroczystości, która ograniczy kontakty z
osobami niebędącymi uczestnikami danej studniówki.
Wytyczne matury 2022 r. – studniówka poza szkołą
Podmioty gastronomiczne
1. Stosują się do aktualnych przepisów prawa – ustanowionych ograniczeń,
nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii.
2. Stosują się do wytycznych przygotowanych dla podmiotów gastronomicznych
oraz wytycznych dotyczących organizacji imprez (w tym wesel i przyjęć) i spotkań
okolicznościowych w trakcie epidemii SARS-CoV-2. Zaleca się także skorzystanie
w odpowiednim zakresie z wytycznych dla pozostałych branż.
3. Śledzą oraz stosują się do komunikatów oraz wytycznych publikowanych na
rządowej stronie internetowej https://www.gov.pl/web/koronawirus oraz stronie
internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego:
https://gis.gov.pl/kategoria/aktualnosci.
4. Informują gości i obsługę, że w studniówce nie mogą brać udziału osoby chore na
COVID-19, zakażone SARS-CoV-2, przebywające w kwarantannie, izolacji,
przejawiające objawy chorobowe ze strony układu oddechowego.
5. Pozyskują informację o liczbie uczestników studniówki.
6. Informują gości o wytycznych dotyczących wszelkich ustalonych zasad
obowiązujących w miejscu studniówki.
7. Pracownicy podmiotu i obsługa zakrywają usta i nos przy pomocy maseczki.
8. Podmiot organizuje i realizuje usługę gastronomiczną zgodnie z obowiązującymi
zaleceniami służb sanitarnych.
9. Podmiot monitoruje przestrzeganie procedur oraz wytycznych przez pracowników
i uczestników studniówki.
10. Organizator traktuje uczestnika studniówki (ucznia, osobę towarzyszącą,
nauczyciela, rodzica ucznia) – o ile nie otrzymał informacji (zaświadczenia
zaszczepienia lub wyzdrowienia, w tym od rodzica ucznia niepełnoletniego) – jako
niezaszczepionego i uwzględnia go w organizacji studniówki jako osobę, na którą
nałożono limity. Warto, więc przekazać informację o zaszczepieniu organizatorowi
uroczystości.
Inne obiekty
1. Stosują się do aktualnych przepisów prawa – ustanowionych ograniczeń,
nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii.
2. Stosują zasady określone w części ogólnej niniejszych wytycznych.
3. Śledzą oraz stosują się do komunikatów oraz wytycznych publikowanych na
rządowej stronie internetowej https://www.gov.pl/web/koronawirus oraz stronie
internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego:
https://gis.gov.pl/kategoria/aktualnosci.
4. Organizatorzy zewnętrzni i obsługa powinni zakrywać usta i nos przy pomocy
maseczki.
5. Stosują się do wytycznych przygotowanych dla podmiotów gastronomicznych
oraz wytycznych dotyczących organizacji imprez (w tym wesel i przyjęć) i spotkań
okolicznościowych w trakcie epidemii SARS-CoV-2. Zaleca się także skorzystanie
w odpowiednim zakresie z wytycznych dla pozostałych branż.
Wytyczne matury 2022 r. – studniówka w budynku szkoły
1. Uroczystości studniówkowe nie mogą odbywać się w przypadku przejścia
nauczania na naukę zdalną/hybrydową spowodowaną wzrostem zachorowań na
COVID-19 wśród społeczności szkolnej bądź zawieszenia nauczania lub
przejścia na naukę zdalną wynikającą z przepisów prawa powszechnie
obowiązującego.
2. W uroczystości mogą brać udział osoby bez objawów infekcji lub choroby
zakaźnej oraz gdy nie został nałożony na nie obowiązek kwarantanny lub izolacji
domowej.
3. Stosowane są ogólne Wytyczne MEiN, MZ i GIS dla szkół podstawowych i
ponadpodstawowych obowiązujące od 1 września 2021 r. na terenie szkoły, w
tym dotyczące higieny, czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń i powierzchni
oraz gastronomii, postępowania w przypadku podejrzenia zakażenia uczniów i
pracowników.
4. Szkoła dysponuje pełną listą gości i obsługi imprezy wraz z kontaktami, którą w
razie potrzeby udostępni organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
5. Należy poinformować wszystkich uczestników studniówki (uczniów, osoby
towarzyszące, rodziców, pracowników szkoły) o wytycznych dotyczących
przebywania na terenie szkoły oraz dodatkowych wytycznych związanych z
organizacją studniówki.
6. Przy wejściu do budynku należy zamieścić informację o obowiązku
dezynfekowania rąk oraz instrukcję użycia środka dezynfekującego. Należy
umożliwić wszystkim osobom skorzystanie z płynu do dezynfekcji rąk oraz
regularnie napełniać dozowniki. Rekomenduje się, aby uczestnicy po wejściu do
budynku w pierwszej kolejności umyli ręce wodą z mydłem. Należy zapewnić
płyn dezynfekcyjny w sali jadalnianej i przy toaletach.
7. Należy wietrzyć sale, miejsce do spożywania posiłków oraz części wspólne
(korytarze) co najmniej raz na godzinę, a sale do tańczenia częściej.
8. W przypadku ograniczenia uroczystości do uczniów danej szkoły rekomenduje
się, aby przy stoliku siedziały razem osoby z jednego oddziału/klasy.
9. Rekomenduje się zwiększoną częstotliwość (co godzinę) czyszczenia i
dezynfekcji powierzchni dotykowych (tj.: poręcze, klamki, włączniki światła,
uchwyty, poręcze krzeseł) oraz miejsc wspólnie użytkowanych (tj.: toalety,
podłogi, blaty).
Wytyczne matury 2022 r. – instrukcje
Instrukcje:
a) mycia rąk
https://www.gov.pl/web/gis/jak-myc-rece-instrukcja-mycia-rak
b) dezynfekcji rąk
https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece/
c) prawidłowego zdejmowania maseczki
https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-prawidlowo-nalozyc-i-zdjac-maseczke/
d) prawidłowego zdejmowania rękawiczek
https://gis.gov.pl/aktualnosci/koronawirus-jak-prawidlowo-nalozyc-i-zdjacrekawice/
e) wykaz produktów biobójczych
http://bip.urpl.gov.pl/pl/biuletyny-i-wykazy/produkty-biob%C3%B3jcze
f) zalecenia w zakresie systemów wentylacyjno-klimatyzacyjnych
https://www.gov.pl/attachment/f08fa60b-ccd2-4666-b688-616c1f836876
g) wytyczne dla gastronomii
https://www.gov.pl/web/rozwoj-technologia/gastronomia
h) wytyczne dla organizatorów wesel i przyjęć
https://www.gov.pl/web/rozwoj-technologia/wesela-przyjecia
i) aktualne zasady bezpieczeństwa
https://www.gov.pl/web/koronawirus/aktualne-zasady-i-ograniczenia
Chcesz dowiedzieć się więcej, sięgnij po nasze publikacje
KOMPLET: VAT zmiany od 1 lipca 2021 + JPK_VAT + VAT w e-commerce
Tylko teraz
119,70 zł
119,70 zł
Przejdź do sklepu
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS