Podziel się na Facebooku
Tweet (Ćwierkaj) na Twitterze
W ostatnim czasie japońska herbata Matcha zdobywa coraz większą popularność wśród Klientów, którzy doceniają nie tylko jej intensywny smak, ale przede wszystkim walory zdrowotne dla naszego organizmu.
Czym właściwie jest Matcha?
Otóż jest to zielona herbata w proszku, zdecydowanie najzdrowsza ze wszystkich zielonych herbat. Jej rewelacyjne właściwości lecznicze wynikają przede wszystkim z procesu produkcji. Około dwa tygodnie przed zbiorem krzewy są osłaniane od słońca, dzięki czemu spowalnia się proces wegetacji. W tym czasie liście bledną i jednocześnie wytwarzają aminokwasy. Następnie są zbierane, suszone i ścierane na proszek.
Jakie właściwości lecznicze ma Matcha?
Jest ona wręcz skarbnicą antyoksydantów, czyli substancji, które zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych, nadciśnieniu, chorób układu krążenia czy nawet cukrzycy. Eksperci twierdzą, iż jedna filiżanka herbaty Matcha jest równowartością aż dziesięciu filiżanek tradycyjnej zielonej herbaty i jest wręcz kilkuset krotnie bogatsza w antyoksydanty!
Główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt, iż pijąc herbatę Matcha spożywamy starte na pył jej liście, a nie tylko wywar z zielonej herbaty.
Jakie jeszcze właściwości ma ten cudowny specyfik z Japonii?
Okazuje się, iż poza wyżej wymienionymi właściwościami, ma ona jeszcze inne zastosowania. Oto one:
- zastępstwo kawy – jedna filiżanka Matchy dostarcza taką samą ilość kofeiny jak filiżanka kawy, a jest zdecydowanie zdrowsza
- działanie odprężające – wydłużenie czasu parzenia Matchy powoduje uwolnienie jej właściwości odprężających, dzięki L-teaninie
- sposób na odchudzanie – Matcha zawiera związek o nazwie EGCG, odpowiedzialny za poprawę naszego metabolizmu
Jak najlepiej zaparzyć Matchę i co jest do tego niezbędne?
By odpowiednio przygotować i zaparzyć herbatę Matcha, powinniśmy zaopatrzyć się w kilka elementów, jak:
- matchawan – specjalna duża czarka do przygotowania herbaty
- chashaku – bambusowa łyżeczka do nakładania herbaty
- chasen – bambusowa miotełka do ubijania herbaty
- sitko – do przesiana herbaty przed jej zaparzeniem
Natomiast sam proces zaparzania przebiega następująco:
- przy pomocy chashaku wsypujemy płaską łyżeczkę Matchy do czarki matchawan i zalewamy 150 do 200 ml gorącej wody o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza (pamiętać należy, by nie był to wrzątek)
- następnie mieszamy miotełką chasen szybkimi ruchami do momentu całkowitego rozpuszczenia się proszku i uzyskania na powierzchni delikatnej pianki.
Po tych czynnościach można przystąpić do delektowania się wspaniałym, aromatycznym smakiem herbaty Matcha!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS