Prom Pont-Aven to jednostka należąca do francuskiego armatora Brittany Ferries.
Awaryjne cumowanie w porcie Brest we Francji
W poniedziałek, 7 sierpnia, prom wypłynął rankiem z portu Santander w Hiszpanii w kierunku portu w Plymouth w Wielkiej Brytanii. Miał tam dotrzeć następnego dnia w godzinach popołudniowych.
Na pokładzie znajdowało się 982 pasażerów oraz 144 członków załogi. Niedługo po wyjściu na pełne morze kapitan został zmuszony zmienić kurs i zacumować awaryjnie w porcie Brest we Francji. Powód?
Zatrucie pokarmowe części członków załogi
Na promie doszło do masowego zatrucia pokarmowego. Jego objawy zgłosiło 34 członków załogi, a ich stan z każdą godziną pogarszał się. Do zatrucia doszło prawdopodobnie w kantynie dla załogi, gdyż objawów zatrucia nie zgłosił żaden z pasażerów.
Przed zacumowaniem kapitan skontaktował się z francuskimi służbami. Gdy prom przybił do brzegu, na miejscu oczekiwali już ratownicy medyczni. Niektórzy z członków załogi wymagali hospitalizacji. Warto dodać, że pasażerowie wykazali się zrozumieniem dla zaistniałej sytuacji.
– Wszyscy wydają się być w dobrym nastroju i nikt nie wydaje się być zbyt sfrustrowany – skwitował w rozmowie z agencją Reutera jeden z pasażerów.
Prom wznowił rejs jeszcze tego samego dnia i dotarł do portu w Plymouth z kilkugodzinnym opóźnieniem. Dotychczas nie udało się ustalić, jaka była przyczyna zatrucia.
Masowe zatrucie na weselach w Hiszpanii
Przypomnijmy, że pod koniec lipca informowaliśmy o masowym zatruciu, do którego doszło podczas dwóch imprez weselnych w miejscowości Peñaranda de Bracomonte w Hiszpanii.
Obie imprezy odbyły się w tym samym lokalu – jedna w południe, a druga wieczorem. Łącznie zatruciu uległo ok. 40 osób. Niestety, wkrótce potem zmarła 95-letnia kobieta, babcia panny młodej.
Czytaj też:
Wykonano kolejną sekcję zwłok ofiar tragedii na promie Stena Spirit. „Strona szwedzka przekazała nam całą dokumentację”Czytaj też:
Skandal na promie z Polski do Szwecji. Bezduszni urzędnicy zmusili do eutanazji psów
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS