A A+ A++

90 proc. Polaków słyszało o brakach cukru w sklepach, prawie 13 proc. ankietowanych przyznało, że kupiło cukier w nadmiarze – tak wynika z sondażu UCE Research.

Ponad 86 proc. stwierdziło, że nie zrobiło nadmiarowych zakupów tego produktu.

– Blisko 90 proc. badanych nie uległo panice. To dobry wynik, bo masowe wykupywanie produktu tylko podnosi jego cenę – skomentował współautor badania Krzysztof Łuczak. Dodał, że nadmiarowe zakupy wpływają też na braki produktu na półkach sklepowych. – Spokój konsumentów jest w obecnych czasach wyjątkowo potrzebny – podkreślił ekspert. Wskazał, że robienie zapasów było widoczne też na początku pandemii.

– Z informacji uzyskanych od samej branży można wnioskować, że wytwórcy produkują cukier w dużych ilościach i dostarczają do sklepów według zawartych umów. Dlatego nie powinno go zabraknąć na rynku – zaznaczył Krzysztof Łuczak.

– Wykupywanie cukru to efekt zbiorowej paniki spowodowanej m.in. rosnącą inflacją. Panika ta jest niczym nieuzasadniona i szkodzi samym klientom – podkreśla w rozmowie z Radiem Białystok dr Ewa Tokajuk, ekonomistka z Wydziału Inżynierii Zarządzania Politechniki Białostockiej.

Według badania, cukier w nadmiarze częściej kupowali mieszkańcy województwa pomorskiego – 20,8 proc. oraz dolnośląskiego i łódzkiego – po 17,9 proc.

– Niedawna analiza Hiper-Com Poland i UCE Research wykazała, że w I półroczu br. cukier zdrożał średnio o 37,1 proc. rok do roku. Produkt najbardziej poszedł w górę w woj. lubuskim – 42,3 proc., podlaskim – 42 proc., a także warmińsko-mazurskim – 41,2 proc. Z kolei najmniejszy przyrost cen zaobserwowali mieszkańcy woj. wielkopolskiego – 33,1 proc., dolnośląskiego – 33,6 proc., jak również zachodniopomorskiego – 34,7 proc. – przytoczył ekspert.

Na tej podstawie Krzysztof Łuczak stwierdził, że większa skłonność do zakupu cukru w nadmiarze nie była powiązana ze skalą podwyżek.

Badanie zostało przeprowadzone przez UCE RESEARCH i SYNO Poland na reprezentatywnej próbie 1034 dorosłych Polaków metodą CAWI (Computer Assisted Web Interview). Zrealizowano je w dniach 23-25 lipca.

W ubiegłym tygodniu wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk zapewnił, że w Polsce nie zabraknie cukru. Podkreślił, że braki w sklepach i wprowadzanie limitów na jego zakup wynikały z przejściowych trudności w logistyce zagranicznych koncernów handlowych.

radio.bialystok.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNa przystankach PKM i w gdyńskich autobusach montują kasowniki systemu biletowego FALA
Następny artykułPostaw na niestandardowe stylizacje i wyróżnij się z tłumu