Lubicie naprawdę ostre smaki? Pora spróbować czegoś zupełnie nowego. My w Polsce marynujemy grzybki, ogórki i paprykę. W Indiach marynuje się dosłownie wszystko – od cytryn, przez czosnek po papryczki chilli. Te ostatnie nie tylko wzmocnią smak waszych potraw, ale dadzą niezłego kopa kubkom smakowym.
Składniki:
– 100 g zielonych papryczek chilli,
– po 1,5 łyżeczki ziaren kuminu, musztardowca, kozieradki,
– 2 łyżeczki soli + łyżeczka kurkumy + 1/4 łyżeczki asofeidy,
– 4 łyżeczki oleju musztardowego i 5 łyżeczek octu (olej może być zwykły ale trzeba go najpierw podgrzać i wystudzić).
Wykonanie:
Chili umyć, wysuszyć, obciąć końcówki, a następnie pokroić na równe ok. 1,5 centymetrowe kawałki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić ziarna kuminu, musztardowca i kozieradki i prażyć ok. 30 sekund, cały czas mieszając. Zblendować lub rozdrobnić w moździerzu. Do miski z chilli wlać olej i ocet, wsypać wszystkie przyprawy. Bardzo dokładnie wymieszać.
Pikle są gotowe do jedzenia. Przełożyć do słoiczka, można je przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS