A A+ A++

Mają wiele cech wspólnych z pomarańczami, grejpfrutami i innymi cytrusami. Jest jednak coś, co wyróżnia mandarynki w grupie tych owoców. Jako jedyne zawierają specyficzny flawonoid, który chroni przed cukrzycą, miażdżycą i otyłością. Co jeszcze warto wiedzieć o mandarynkach? Wyjaśniamy!

Mandarynki: Wartości odżywcze

Cytrusy nigdy nie smakują tak dobrze, jak na przełomie roku. Wybór jest ogromny. Choć w oczy rzucają się duże okazy, jak pompelo, grejpfruty i pomarańcze, warto sięgać również po mandarynki. Nie wyróżniają się wielkością, ale smakiem i wartościami odżywczymi już tak. Doskonale smakują solo, jak i w sałatkach owocowych, a nawet owocowo-warzywnych. W połączeniu z sałatą lodową, kaparami, gruszką, orzechami włoskimi i serem kozim stworzą smaczne i pożywne danie, doskonałe na drugie śniadanie lub kolację.

Mandarynki mają wysoką zawartość witaminy C i A, które są jednocześnie silnymi przeciwutleniaczami. Pomagają zwalczać działanie wolnych rodników i wzmacniają system odpornościowy. Mandarynki jako jedyne wśród owoców cytrusowych zawierają nobiletynę – cenny flawonoid, który ma szereg właściwości zdrowotnych. Co zyskamy, włączając mandarynki do menu?

Mandarynki dla lepszej sylwetki

Te słodkie owoce aż w 85 proc. składają się z wody. Są niskokaloryczne, obfitują w błonnik i sprzyjające procesom metabolicznym kwasy owocowe, głównie cytrynowy i jabłkowy. Dzięki tym składnikom mandarynki stymulują trawienie, oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Stymulują do intensywnej pracy senne w okresie jesienno-zimowym jelita. Działają też odkwaszająco i sprzyjają utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Są dobrym produktem dla osób, które przeszły na dietę odchudzającą i dbają o dobór wartościowych odżywczo produktów. Już dwie mandarynki wypełnią żołądek, a obecny w nich błonnik pomoże utrwalić uczucie sytości.

Mandarynki w diecie cukrzycowej

Warto sięgać po nie zarówno w profilaktyce cukrzycy typu 2, jak i przy już zdiagnozowanej chorobie, a także przy insulinooporności. Obecny w mandarynkach błonnik ma pozytywny wpływ na metabolizm węglowodanów, pomaga normalizować poziom cukru we krwi. Owoce są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny (IG=30), co jest bardzo ważnym kryterium doboru produktów w diecie cukrzycowej.

Mandarynki dla wsparcia wątroby

Tajemniczo brzmiąca nobiletyna – związek z grupy flawonoidów – pozwala zapobiegać procesom, które prowadzą do licznych chorób. Przez stymulację genów odpowiedzialnych za spalanie tłuszczów i blokowanie tych, które sprzyjają ich gromadzeniu, nobiletyna zapobiega odkładaniu się tłuszczu w wątrobie. Mandarynki pomagają w normalizacji poziomu cholesterolu … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWigilijny stół
Następny artykułStracił panowanie nad autem i wjechał do rowu