Mała waga do kuchni – jaka powinna być?
Waga kuchenna, nawet najprostsza, która powinna znaleźć się w każdej kuchni musi spełniać 2 funkcje – być praktyczna, ale i estetycznie wykonana. To urządzenie częstego użytku, dlatego nie ma potrzeby chowania go do szafki. Przygotowując ciasto czy obiad warto zważyć poszczególne produkty, by potrawa była precyzyjnie wykonana, mierzenie „na oko” może zaważyć na końcowym efekcie dania. Kolorowa waga kuchenna stanie się ozdobą kuchni, sprawdzą się do tego celu zarówno nowoczesne modele, jak i te retro.
Przyjmuje się, że dobra mała waga kuchenna ma maksymalne obciążenie od 3 do 5 kg. Większe i rozbudowane modele nawet do 15 kg. W sklepach znajdziemy wagi kuchenne mechaniczne oraz elektroniczne, z czego każda ma swoich zwolenników i przeciwników. Wagi tworzone są z różnych materiałów, dzięki czemu są mniej lub bardziej trwałe. Najmniej wytrzymała będzie waga kuchenna plastikowa. Solidnym modelem, który posłuży przez długie lata jest waga kuchenna ze stali nierdzewnej, która dodatkowo wkomponuje się w każdą aranżację kuchenną. Modele wag zachwycają kolorami, nietypowymi kształtami, więc jeśli poszukujesz oryginalnego modeli wagi do nowoczesnej kuchni z pewnością wybierzesz idealny model, z matowym lub błyszczącym wykończeniem.
Waga kuchenna: mechaniczna czy elektroniczna?
Wagę mechaniczną charakteryzuje prosta budowa, łatwość obsługi i niska cena. Wady? Mało precyzyjny pomiar, odchylenie może sięgać nawet 20g, co może być uciążliwe podczas przygotowywania bardziej wymagających i skomplikowanych dań czy ciast. Urządzenie ma zamontowany wewnętrzy odważnik wraz ze wskazówką. Wynik pokazywany jest na zegarze. Wagę mechaniczną kupimy już od 10 zł.
Mała waga kuchenna elektroniczna wbudowany ma płaski odważnik, a wynik ważenia prezentowany jest na wyświetlaczu LCD. Urządzenie zasilane jest wymiennymi bateriami. Model elektroniczny gwarantuje nam precyzyjność do 1-2 g. Niektóre modele mają możliwość przeliczania wagi na kalorie, funkcję tarowania oraz mierzenie objętości płynów. Im więcej funkcji, tym urządzenie jest droższe. Ceny wag elektronicznych zaczynają się od 30 złotych wzwyż.
Mała waga kuchenna elektroniczna bardzo często wyposażona jest w pomiar wartości odżywczych, to szczególnie przydatne dla sportowców i osób trzymających dietę oraz starających się zmienić swoje nawyki żywieniowe. Waga kuchenna elektroniczna umożliwi skontrolowanie tłuszczy, białek i węglowodanów w każdym produkcie.
Małe waga kuchenna Fot. shutterstock
Mała waga kuchenna – czym kierować się przy wyborze: 5 ważnych kwestii
- Pierwszą kwestią jest zdecydowanie czy wolimy kupić wagę mechaniczną czy elektroniczną. Do prostych wypieków i codziennego gotowania podstawowych dań, wystarczająca będzie waga mechaniczna, jednak w przypadku bardziej precyzyjnych dań i ciasto lepiej sprawdzi się waga elektroniczna.
- Mała waga kuchenna z miską – stawiamy na praktyczność. Zdejmowana misa z miarką pozwala zważyć niemal każdy składnik. Pamiętajmy, by misa stabilnie utrzymywała się na urządzeniu.
- Maksymalne obciążenie – obciążenie małych wag kuchennych mieści się w przedziale 1-5 kg, w zależności od modeli. To w zupełności wystarczające do odmierzania produktów do dań i ciast, jednak do warzyw i owoców skala może okazać się zbyt mała.
- Funkcja tarowania – okaże się przydatna podczas pakowania posiłków w pudełka do pracy. Tarowanie automatycznie odejmuje wagę pojemnika.
- Dodatkowe funkcje: im więcej funkcji ma mała waga kuchenna, tym jego cena jest wyższa. Nowoczesne modele mogą być wyposażone w pokazywanie poziomu cholesterolu, biała, tłuszczów, węglowodanów, ważenie płynów.
Poniżej małe wagi kuchenne z misą:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS