Pochodzący z Węgier makowiec rozgościł się wśród tradycyjnych potraw świątecznym w naszym kraju. Nic dziwnego, bowiem mak symbolizował w dawnych czasach urodzaj, ma też związek z wierzeniami religijnymi. Drobne ziarenka miały według naszych babć przyciągać urodzaj na święta, oznaczały także płodność i pomyślność w domu. W połączeniu z orzechami, będącymi symbolem szczęścia i spokojnego snu, makowiec był więc ciastem o pokaźnym znaczeniu i nosił w sobie niemal “magiczną moc”. Wiele osób nie wyobraża sobie więc świątecznej uczty bez tego wypieku.
Jednak tradycyjny makowiec jest bardzo skomplikowany w przygotowaniu: samo zrobienie masy makowej to już żmudne mielenie, siekanie składników i mieszanie. Następnie należy przygotować ciasto, w które ową masę zawiniemy, a dopiero na końcu następuje pieczenie. Nie każdy dysponuje takimi umiejętnościami kulinarnymi a tym bardziej – czasem. W ferworze przygotowań do grudniowego świętowania może zabraknąć nam energii na skomplikowane wypieki. Tu z pomocą przychodzi nowoczesna i ekspresowa wersja tradycyjnego makowca, do której wystarczy tylko kilka podstawowych składników, gotowa masa makowa z puszki oraz… mikser. Wystarczy 15 minut, by perfekcyjnym makowcem mogła zajadać się rodzina i goście. … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS