Makaron linguine pochodzi z Ligurii, a dokładniej z Genui. W różnych częściach kraju określa się go jako trenette lub bavette. Najczęściej podawany jest z sosami wzbogaconymi owocami morza, warzywami lub kurczakiem. Świetnie smakuje z dodatkiem pesto lub jako makaron anglio olio.
Jak gotować makaron linguine? Pod tym względem nie różni się on od innych makaronów. Wrzucamy nitki na wrzącą wodę i gotujemy około 10 minut, aż osiągniemy al dente.
Makaron linguine dostaniemy najszybciej w sklepach stacjonarnych i internetowych z włoską żywnością. Powinien być także dostępny w popularnych marketach, np. podczas tygodnia włoskiego. *Cena linguine to około 8 – 9 zł za 500 g. *
1. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, kroimy w kostkę.
2. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy paprykę chilli i czosnek.
3. Część pomidorów dorzucamy na patelnię i podsmażamy przez 2 – 3 minuty. Dodajemy resztę pomidorów i dusimy wszystko razem przez 20 minut. Dla smaku dosypujemy sól i pieprz.
4. Gotujemy linguine al dente, zgodnie z informacją znajdującą się na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy do sosu i posypujemy natką pietruszki.
5. Na koniec posypujemy danie parmezanem wymieszanym z oliwą z oliwek i świeżo zmielonym pieprzem.
1. Makaron linguine gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
2. Dokładnie czyścimy owoce morza, pamiętamy o usunięciu wnętrzności krewetek.
3. Czosnek przepuszczamy przez praskę.
4. Sparzone pomidory kroimy w kostkę, usuwając nasiona.
5. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wrzucamy czosnek i owoce morza, smażymy przez 3 minuty.
6. Dodajemy pomidora, sok z cytryny, zioła prowansalskie i chilli. Mieszamy, wlewamy białe wino.
7. Dokładamy ugotowany makaron linguine, posypujemy pieprzem i solą. Danie podajemy na gorąco.
1. Makaron linguine gotujemy al dente, zgodnie z informacjami na opakowaniu.
2. Cebulę, bakłażana i cukinię kroimy w pół plastry
3. Pomidory koktajlowe przekrawamy na pół, bazylię siekamy.
4. Ser ścieramy na tarce, przepuszczamy czosnek przez praskę.
5. Rozkładamy warzywa na blaszce i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 220 stopni C. Pieczemy przez 10 – 15 minut.
6. W misce z małą ilością wody rozcieramy bulion warzywny, dodajemy czosnek, ser i bazylię. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
7. Do ugotowanego makaronu dodajemy pastę oraz upieczone warzywa.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS