A A+ A++

Makaron carbonara z boczkiem i sosem na bazie jajek zachwyci niejedno podniebienie, Na dodatek to danie dość szybkie w wykonaniu, choć wymaga od kucharza refleksu i wyczucia, by sosu na bazie żółtek za bardzo nie ściąć, jak jajecznicy.

Tym razem zamiast klasycznego spaghetti użyłam makaronu tagliatelle

Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

  • 2 jajka
  • 100 g wędzonego boczku
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 30 g sera (użyłam parmezana)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzamy wrzątkiem, wbijamy do miski, doprawiamy solą i roztrzepujemy widelcem. Na patelnię wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut, aż się lekko zrumieni. Dodajemy starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażymy jeszcze przez pół minuty. Trzymając patelnię na małym ogniu, dodajemy makaron i mieszamy. Odstawiamy z ognia, dodajemy połowę sera i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron polewamy roztrzepanymi jajkami i mieszamy. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, lecz mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu. Danie wykładamy na talerze i posypujemy pozostałym serem.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułErytrea wspiera Rosję, Kenia boi się głodu. Afrykańskie oblicza wojny na Ukrainie
Następny artykułKatastrofa smoleńska. Gliński: Pamiętamy i będziemy zawsze pamiętać