Makaron carbonara z boczkiem i sosem na bazie jajek zachwyci niejedno podniebienie, Na dodatek to danie dość szybkie w wykonaniu, choć wymaga od kucharza refleksu i wyczucia, by sosu na bazie żółtek za bardzo nie ściąć, jak jajecznicy.
Tym razem zamiast klasycznego spaghetti użyłam makaronu tagliatelle
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- 2 jajka
- 100 g wędzonego boczku
- 150 g makaronu spaghetti
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 30 g sera (użyłam parmezana)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
WYKONANIE:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzamy wrzątkiem, wbijamy do miski, doprawiamy solą i roztrzepujemy widelcem. Na patelnię wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut, aż się lekko zrumieni. Dodajemy starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażymy jeszcze przez pół minuty. Trzymając patelnię na małym ogniu, dodajemy makaron i mieszamy. Odstawiamy z ognia, dodajemy połowę sera i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron polewamy roztrzepanymi jajkami i mieszamy. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, lecz mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu. Danie wykładamy na talerze i posypujemy pozostałym serem.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS