A A+ A++

Jajka są produktem, który z Wielkanocą kojarzy nam się najbardziej. Podajemy je w różnej formie i są składnikiem niemalże wszystkich świątecznych potraw. Najczęstszymi dodatkami są oczywiście majonez, sól oraz szczypiorek jednak dla osób uważających na zdrowie jest kilka alternatyw

Fot. Pixabay

Jajka i chrzan to nieodłączne elementy świąt wielkanocnych. Ten drugi jest szczególnie zdrowy jest źródłem witamin z grupy B, wapnia, potasu, magnezu czy żelaza oraz dostarcza więcej witaminy C niż cytryny czy pomarańcze. Zawiera również olejki eteryczne stymulujące pracę układu pokarmowego, a także jest silnie bakteriobójczy i grzybobójczy, pobudza system odpornościowy organizmu, ułatwia trawienie i usprawnia przemianę materii.

Oczywiście najlepszy chrzan to ten starty własnoręcznie na tarce, jeżeli jednak chrzan kupujemy w sklepie, warto wybierać ten z najkrótszym składem. Połączenie go z jajkami to prawdziwe kulinarne doznanie, a osoby dla których chrzan jest jednak za ostry, mogą wymieszać go z ugotowanymi i drobno startymi buraczkami. Taka ćwikła będzie też dobrym dodatkiem do mięs. Należy jednak pamiętać żeby zachować umiar, gdyż nadmierne spożycie chrzanu może drażnić lub uszkadzać błonę śluzową układu pokarmowego. Szczególną ostrożność powinny zachować m.in. osoby z chorobami układu pokarmowego, chorobami nerek i problemami z tarczycą.

Kolejnym pysznym dodatkiem do jajek będzie rzeżucha, zawierająca mnóstwo przeciwutleniaczy (w tym witaminy C) oraz witamin z grupy oraz żelaza. Dostarcza również wapnia, jest źródłem magnezu i błonnika. Wzmacnia odporność,, obniża stężenie glukozy we krwi, działa moczopędnie oraz pobudzająco na apetyt i trawienie. Stanowi też świetną alternatywę dla soli. Należy ją jednak spożywać na surowo, gdyż po obróbce termicznej straci ona swoje właściwości.

Warto również sięgnąć po pierwsze, młode wiosenne warzywa, takie jak cebulka dymka, sałata czy rzodkiewka. Spożywanie nowalijek przynosi wiele korzyści, w tym zapobiega chorobom układu krążenia oraz poprawia stan skóry. Do jajek wyśmienicie pasować będą rzodkiewka ze świeżym szczypiorkiem i ogórkiem. Rzodkiewka jest bombą witaminy C, a także witamin z grupy B, potasu, magnezu, wapnia i siarki. Te z kolei wspomagają detoksykację wątroby oraz nerek, pomagają uregulować cukier, przyspieszają metabolizm oraz wzmacniają układ odpornościowy.

Kolejną propozycją jest zyskujące na popularności awokado, które można na wielkanocny stół podać na wiele sposobów, przykładowo jajka faszerowane awokado, pasta jajeczna z awokado, jajko zapiekane w awokado, sałatka z awokado i jajek. Awokado jest bowiem bogatym źródłem witaminy C i E, witamin z grupy B, potasu, magnezu, wapnia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Pozytywnie wpływa na na poziom cholesterolu, pracę mózgu oraz kondycję skóry.

Ciekawym połączeniem są również jajka z łososiem. Ryba ta jest źródłem potasu, fosforu, witaminy D oraz witamin z grupy B, a także wysokiej jakości białka oraz kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Wpływa ona dobroczynnie na odporność organizmu, pracę serca, poziom cholesterolu oraz układ krążenia. Spożywanie tłustych ryb, w tym właśnie łososia, poprawia kondycję organizmu oraz skóry. Zamiennikiem standardowego majonezu może być również gęsty jogurt naturalny, którzy stworzy wyjątkowe smakowe połączenie.

Źródło: Interia

Niezależny portal Warszawa w Pigułce. Wydawca i właściciel: Capital Media S.C.
ul. Grzybowska 87,
00-844 Warszawa
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułGdzie najlepiej pojechać na wakacje w maju? W tych miejscach się opalisz i nie stracisz fortuny
Następny artykułTworzą tlenowy Psi Park w Psiej Wiosce