Grzyby leśne to prawdziwy cud natury, pełny zdrowotnych właściwości i wartości odżywczych. Na zbliżający się szczyt sezonu grzybobrania czeka mnóstwo miłośników oraz smakoszy dań przygotowanych na bazie kurek czy prawdziwków. Jednak nie każdy może pozwolić sobie na ich jedzenie, a powodem są względy zdrowotne
Jadalne grzyby leśne mają zróżnicowany wpływ na nasz organizm i od wieków były wykorzystywane zarówno w kuchni jak i w medycynie ludowej. Wszystko zależy od ich rodzaju, jednak szczególnie znane są ze swoich właściwości immunostymulujących. Wiele gatunków wzmacnia nasz układ odpornościowy i wspiera organizm w walce z infekcjami.
Niektóre gatunki mogą również obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Są również bogate w antyoksydanty, a także są niskokaloryczne, co jest istotną zaletą dla osób dbających o zdrowe odżywanie. Zawierają również dużo białka, selenu, potasu, żelaza oraz witaminy D, dlatego są chętnie wykorzystywane w dietach wegetariańskich i wegańskich.
Jednak pomimo właściwości zdrowotnych, grzyby leśne nie są odpowiednim produktem dla każdego. Przede wszystkim unikać powinny ich osoby z alergiami na grzyby. Objawami może być wysypka, problemy z oddychaniem bądź obrzęki. Również osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego powinny ich unikać, z uwagi na ciężkostrawność grzybów. Ponadto nie będą one dobrym wyborem dla osób zmagających się z chorobami wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego i nerek.
Niektórzy lekarze wyjaśniają również, że grzybów nie powinny jeść dzieci do 12, roku życia, co związane jest z wrażliwym układem trawiennym. Wyjątkiem jednak w tym wypadku są grzyby hodowlane, takie jak pieczarki. Grzyby leśne nie są wskazane również dla osób starszych.
Mam 28 lat i mieszkam w Warszawie od urodzenia.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS