A A+ A++

Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę do podwojenia objętości (co najmniej 4-5 minut – bardzo ważny krok!). Do gęstej masy stopniowo dodać przesianą mąkę i wmieszać delikatnymi ruchami. Ważne, by mieszanie masy kontynuować jedynie do momentu połączenia składników oraz zrobić to ręcznie. Pozwoli to na zachowanie puszystości gotowych ciastek.

Do masy dodać lekko jeszcze ciepłe masło i otartą skórkę z cytryny/likier i ponownie wymieszać.
Gotowe ciasto odstawić by „odpoczęło” w temperaturze pokojowej przez 30-40 minut. Po tym czasie masę nakładać do wysmarowanych masłem foremek na magdalenki, nie napełniając ich jednak w całości – w czasie pieczenia urosną. Piekarnik nagrzać do 220 st. C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć do 180 C i piec jeszcze 4-5 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOko w oko z KAMILEM RĘBISZEM – zawodnikiem Wisłoki Dębica
Następny artykułŁukasz Piszczek zagra w Górniku?