A A+ A++

Wigilijny karp według Magdy Gessler

Choć karp stał się symbolem polskiej Wigilii stosunkowo niedawno, to dziś niewielu z nas wyobraża sobie ten wieczór bez charakterystycznego smaku tej poczciwej ryby. W dawnej Polsce wigilijna wieczerza stała pod znakiem szczupaka na szaro w cytrynowym kwasie, karp – choć znany – nie kojarzył się z Wigilią. Doceniam restauracje, które kompletnie pod prąd proponują dania z karpia przez cały rok. Sama tak robię, bo to pyszna ryba. Karpie do Fukiera sprowadzam z Opola Lubelskiego. To genialna hodowla, z której pochodzą naprawdę wysokiej jakości ryby. Zajmuje się nią cała rodzina, przygotowując do sprzedaży części karpia z połamanymi ościami, żeby nikomu nie robiły krzywdy. Doskonałe są również karpie z Pstrągowa pod Chełmem, też hodowane z zachowaniem najwyższych ekologicznych standardów. Pamiętajmy, że kupowanie żywego karpia nie ma żadnego sensu. Ani humanitarnego, ani kulinarnego. Ubój lepiej zostawić profesjonalistom.


Fot.: Newsweek_redakcja_zrodlo

Zaprawiona octem krew tej ryby potrzebna jest nam tylko wtedy, gdy robimy karpia po żydowsku. Dodana później na gorąco do sosu z migdałami, rodzynkami, czerwonym winem i odrobiną suchego, tartego piernika tworzy jedną z najpyszniejszych potraw rybnych. Uwielbiam karpiowe faworki, do których dodaję kogel-mogel ze świeżo utartym chrzanem. Bardzo lubię karpia w galarecie, do którego przygotowuję farsz ze zmielonego mięsa karpia z zeszkloną na maśle cebulką. Dodaję do tego uprażone w piecu migdały, namoczoną chałkę, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej i dużo rodzynek. Masę ubijam na lodzie, dzięki czemu wytrąca się z niej tłuszcz, który nie jest potrawie potrzebny. Dodaję jedno żółtko i pianę z białka. Nafaszerowanego karpia gotuję w wywarze z głowy, ogona i resztek po rybie.

Zobacz także: Przedwojenny przepis na wigilijny czerwony barszcz od Magdy Gessler

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJohn le Carré nie żyje. Słynny brytyjski pisarz miał 89 lat
Następny artykułMIELONE Z KUKURYDZĄ