Jakie mięso najczęściej wybierają Polacy?
Z raportu “PwC network” z 2023 r. wynik, że 89 proc. Polaków spożywa mięso częściej niż raz w tygodniu. Niemal dwa razy częściej wybieramy wieprzowinę niż drób, z kolei wołowina konsumowana jest jedynie okazjonalnie. Niewykluczone, że konsumenckie wybory Polaków, kiedy mowa o mięsie, podyktowane są kwestiami finansowymi.
Autorzy raportu zaznaczają jednak, że w ostatnich latach obserwuje się rosnący udział spożycia drobiu oraz spadek konsumpcji wołowiny i wieprzowiny – “głównie ze względu na przekonanie, że drób stanowi zdrowszą alternatywę w stosunku do pozostałych gatunków mięsa”.
Dlaczego warto jeść perliczkę?
Delikatne mięso z perliczki to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim sporo m.in. magnezu, potasu i żelaza, a także witaminy B1, B2 oraz witaminę E. Mięso z perliczki to również dobrze przyswajalne białko – w 100 g mięsa znajduje się ok. 20-25 g wspomnianych protein.
Mięso z perliczki często wybierane jest przez osoby zmagające się z otyłością i cukrzycą, ponieważ jest ono niskokaloryczne. W 100 g mięsa z perliczki znajduje się ok. 160 kcal. Mięso z perliczki ma, aż o ok. 50 proc. mniej tłuszczu niż kurczak, dlatego jest ono idealnym rozwiązaniem dla osób na diecie niskotłuszczowej.
Warto także wspomnieć o zawartości zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Mięso z perliczki jest niskokaloryczne. A jak smakuje?123RF/PICSEL
Jak wygląda i smakuje mięso z perliczki?
Mięso z perliczki jest bardzo delikatne, ale jego kolor jest ciemniejszy od mięsa kurczaka. Najwięcej mięsa znajduje się na udach perliczki, a znacznie mniej w piersiach. Dobrze przygotowane mięso z perliczki jest bardzo soczyste, a w smaku może odrobinę przypominać dziczyznę, ale znacznie bliżej mu do smaku mięsa z kurczaka.
Iwona Pavlović: Prywatnie bliżej mi do Białego Misia niż do Czarnej MambyINTERIA.PL
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS