A A+ A++

Baranki z masła, biała kiełbasa, babki i mazurki – podczas wielkanocnego śniadania nie może ich zabraknąć. W smakołyki prosto od lokalnych producentów można było zaopatrzyć się podczas wczorajszego (13 kwietnia) jarmarku przed Urzędem Marszałkowskim. Dostawców przywitali marszałek Piotr Całbecki i przewodnicząca sejmiku województwa Elżbieta Piniewska.

– Jest to jedna z form promocji kujawsko-pomorskiego rolnictwa i przetwórstwa spożywczego. Wspieramy w ten sposób lokalnych producentów i promujemy postawę proekologiczną. Kujawsko-Pomorskie kusi przecież różnorodnością smaków, a wśród oferowanych produktów każdy znajdzie coś dla siebie. Świętujmy z regionalnymi specjałami! – zachęcał marszałek Piotr Całbecki.

Jarmark cieszył się ogromnym zainteresowaniem, a odwiedzający opuszczali plac z torbami pełnymi lokalnych przysmaków. Poza zakupami mieszkańcy mogli skosztować także ciepłych dań – rosołu z kołdunami, czarniny z kluskami ziemniaczanymi, wegetariańskich naleśników i pasztecików.

Wyroby mięsne, wśród których znajdą się wędliny i pasztety, oferowali:

  • Monika i Marcin Błaszczyk (Szonowo, powiat grudziądzki),
  • Stanisław Wzorek (Zelgno-Bezdół, powiat toruński),
  • Dorota i Franciszek Słomkowscy „U Doroty” (Murczyn, powiat żniński),
  • Mirosława i Bogdan Liczbik z Trzebcza Szlacheckiego (powiat chełmiński).

Ekologiczne warzywa oraz przetwory warzywne i owocowe oferowali:

  • „Ogrody Joli” Marii Wiśniewskiej-Staszak z Mlewa (powiat golubsko-dobrzyński),
  • „Folwark Warzyn” Michała Sędłaka (powiat inowrocławski),
  • „Ekologiczne Gospodarstwo Zielarskie Wróbel” z Gołotów (powiat chełmiński),
  • „Porzeczkowa Kraina” z Zielenia (powiat wąbrzeski),
  • „Gospodarstwo Sadownicze E.M. Chabowscy” ze Strzelec Górnych (powiat bydgoski).

Zdrowe słodkości w postaci różnorodnych miodów były dostępne na stoiskach:

  • „Pasieka Rodzinna” Jacka i Tomasza Paulów z Gniewkowa (powiat inowrocławski),
  • „Kraina Skrwy Manufaktura Zdrowia” Agnieszki Pawłowskiej (powiat rypiński).

Sery można było znaleźć na stoiskach:

  • „KozieŁawy” Emilii i Krzysztofa Witkowskiego (powiat rypiński),
  • Serowarnia Jasiurkowscy z Bożejewiczek (powiat żniński).

Dostęp do zdrowych olejów zapewniło rodzinne gospodarstwo Oleje Wielkie Rychnowo (w powiecie golubsko-dobrzyńskim), a ekologiczne mąki i kasze można było kupić na stoisku Kazimierza Jachymskiego Eko-Młyn z Dziewierzewa (powiat nakielski). Do stoiska OL-MAT z Kruszwicy (powiat inowrocławski) zaprosiliśmy miłośników ryb w occie.

Dostępne do degustacji był także owoce z Gospodarstwa Sadowniczego Mądrzejewscy (powiat chełmiński) i Gospodarstwa Sadowniczo-Szkółkarskiego Andrzej i Maciej Grochowalscy (powiat brodnicki).

To drugi toruński jarmark, który przygotowaliśmy w oparciu o rolników i wytwórców współpracujących z nami przy tworzeniu sklepu internetowego lokalna-zywnosc.pl.

Beata Krzemińska rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

zdjęcia: Wielkanocny jarmark przed Urzędem Marszałkowskim, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWspólnie zadbajmy o bezpieczeństwo podczas sezonu motocyklowego
Następny artykułSAVE A GENERATION tour kicks off in FLORIDA April 21-30 … health freedom has never been more important