Domowe, pyszne, tradycyjne… Któż nie słyszał o lodach piaseckich wykonanych ręcznie według starej receptury z prawdziwych jaj i z wysokiej jakości wiejskiego mleka? Jeśli jest ktoś taki, to pora na wycieczkę do Piask, by osobiście spróbować wyjątkowego deseru.
Lody piaseckie, wytwarzane w Piaskach przy ul. Lubelskiej 13, zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Lubelszczyzny, w kategorii: sery i inne produkty mleczne: „Lody piaseckie”.
Jak czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, lody piaseckie stały się nieodłącznym elementem festiwali, festynów, dożynek, rodzinnych spotkań, czy letnich spacerów. „Ten wspaniały, zimny deser to wizytówka Piask, ponieważ receptura oraz sposób wykonania przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Jak mówią mieszkańcy: „Sekretem lodów było prawdziwe mleko oraz wiejskie jajka, które sprawiały, że smak lodów był wyjątkowy i niepowtarzalny”. Starsi mieszkańcy Piask nazywali te lody skrobanymi.”
Po więcej szczegółów odsyłamy TU
źródło/fot.: www.gov.pl
Pokaż więcej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS