A A+ A++

Odbyła się 22. edycja konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną. Wśród nagrodzonych znalazły się: firma rodzinna Consonni z podczęstochowskiego Kamyka i Gospodarstwo Rolne z Jaroszowa w gm. Żarki.

Do zmagań konkursowych w chorzowskim skansenie przystąpiło 7 ekip gastronomicznych, które zaprezentowały przystawkę lub zupę i danie główne, a w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne zgłoszonych zostało 49 produktów. Komisje konkursowe oceniły walory smakowe oraz specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją i zwyczajami kultywowanymi w regionie. W tym roku – jak podano – komisje miały trudny wybór ze względu na bardzo wysoki i wyrównany poziom potraw i produktów.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBezpłatna nauka programowania dla dzieci i młodzieży
Następny artykułDefilada Wojska Polskiego w Warszawie. Zobacz utrudnienia, sprawdź objazdy