Odbyła się 22. edycja konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną. Wśród nagrodzonych znalazły się: firma rodzinna Consonni z podczęstochowskiego Kamyka i Gospodarstwo Rolne z Jaroszowa w gm. Żarki.
Do zmagań konkursowych w chorzowskim skansenie przystąpiło 7 ekip gastronomicznych, które zaprezentowały przystawkę lub zupę i danie główne, a w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne zgłoszonych zostało 49 produktów. Komisje konkursowe oceniły walory smakowe oraz specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją i zwyczajami kultywowanymi w regionie. W tym roku – jak podano – komisje miały trudny wybór ze względu na bardzo wysoki i wyrównany poziom potraw i produktów.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS