Właściwości zdrowotne miodu, który występuje w różnych smakach, znane są od tysięcy lat. Na rynku dostępne są liczne odmiany – m.in. miód spadziowy, gryczany czy wielokwiatowy. W artykule wyjaśniamy, dlaczego miód jest zdrowy. Sprawdź również listę najzdrowszych miodów w Polsce i przeczytaj, który rodzaj wybrać, aby wesprzeć funkcjonowanie organizmu i poprawić swoją odporność.
Każdy miód ma inne właściwości, dlatego warto mieć w domowej spiżarce jego kilka rodzajów. Pamiętaj, aby wybierać naturalne miody, a nie ich sztuczne odpowiedniki. Miód możesz spożyć lub zaaplikować wtedy, gdy np.:
- boli cię gardło,
- potrzebujesz nieco poprawić swoją odporność,
- chcesz obniżyć ciśnienie,
- zależy ci na poprawie kondycji skóry.
Najzdrowsze miody w Polsce to te, które pozyskuje się w sposób naturalny. I choć w 80 proc. składają się one z fruktozy i glukozy, to o ich skuteczności i właściwościach decydują pozostałe dodatki w postaci witamin i składników mineralnych. Poniżej znajdziesz kilka najpopularniejszych i najzdrowszych rodzajów miodów wraz z ich działaniem.
- Miód spadziowy – pozyskuje się go z pyłków drzew liściastych. Ten rodzaj miodu świetnie oczyszcza ciało z toksyn, przyspiesza przemianę materii i poprawia pracę narządów wewnętrznych (m.in. serca i nerek).
- Miód rzepakowy – zawiera sporą dawkę aminokwasów, dzięki którym pomaga organizmowi szybciej się regenerować. Dodatkowo pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia i wzmacnia serce. Można go stosować zewnętrznie – np. na blizny, oparzenia czy bolące pęcherze i pęknięcia na skórze.
- Miód gryczany – pozyskiwany jest z kwiatów gryki, dlatego ma ziołowy zapach i smak. Jego cechą charakterystyczną jest działanie oczyszczające. Powinien więc na stałe zagościć w menu np. osób z chorą wątrobą.
- Miód wielokwiatowy – zaletą tego miodu jest różnorodność, co … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS