A A+ A++

Czym jest ligawa wołowa? Ta tajemniczo brzmiąca nazwa nie każdemu jest znana, a w rzeczywistości jest to po prostu tylna część tuszy wołowej. Odpowiednio oprawiona doskonale nadaje się jako danie na święta lub przekąska na imprezę. Dobrze smakuje gotowana i duszona. Jakie potrawy możemy z niej przygotować? Z czym ją podajemy?

d3hk7by

Ligawa wołowa – czym jest?

Ligawa jest częścią udźca wołowego – jest to chudy, silny mięsień wołowy. Czasem mówimy o niej, że to fałszywa polędwica. Nadaje się zarówno do duszenia, jak i gotowania, można z niej zrobić sztufadę bądź delikatne roladki, a także carpaccio. Może być też wykorzystywana jako mięso do tańszej wersji tatara.

Mięso z ligawy jest dość tanią częścią wołu. Kilogram kosztuje od 45 do 55 zł w supermarkecie. U lokalnych rzeźników ceny mogą być jednak nieco wyższe.

d3hk7by

Poniżej publikujemy kilka przepisów z ligawą w roli głównej.

Sztufada z ligawy wołowej – przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 kg ligawy wołowej;
  • 2 cebule;
  • 2 marchewki,
  • 100 g surowej słoniny;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku;
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu;
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru;
  • 2 łyżki masła;
  • olej rzepakowy;
  • sól;
  • pieprz.

d3hk7by

Sposób przygotowania:

1. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do miękkiego masła razem z tymiankiem, rozmarynem i cząbrem, mieszamy wszystko razem.

2. Mieszanką tą nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce.

3. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę i słoninę w słupki. Wyjmujemy mięso z lodówki, ostrym nożem robimy na nim nacięcia i szpikujemy je cebulą, słoniną, marchewką.

d3hk7by

4. Na rozgrzaną patelnię kładziemy naszpikowane mięso i smażymy je z każdej strony, a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

5. W czasie pieczenia polewamy mięso sosem, który będzie wytwarzał się w trakcie.

6. Po upieczeniu powinniśmy odczekać kilka minut, aby mięso odpoczęło. Na koniec kroimy je na plastry. Możemy podawać z purée ziemniaczanym lub z kaszą i lekką sałatką. Gotowe.

Steki z ligawy wołowej – przepis

Potrzebne składniki:

  • 5 plastrów mięsa z ligawy wołowej;
  • 5 łyżeczek oliwy;
  • 5 łyżeczek masła;
  • sól;
  • pieprz.

d3hk7by

Sposób przygotowania:

1. Na 3-4 godziny przed smażeniem wyjmujemy mięso z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową, następnie z każdej strony kropimy je oliwą i oprószamy pieprzem.

2. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i smażymy steki z każdej strony, maksymalnie po 3 minuty (nie powinny być za długo smażone, aby nie zrobiły się zbyt suche).

3. Odstawiamy na 3-4 minuty i doprawiamy solą. Tak zrobione steki z ligawy wołowej możemy podawać z młodymi ziemniakami lub sałatą lodową z pomidorami. Gotowe.

123RF

(123RF)

Ligawa w sosie własnym – przepis

Potrzebne składniki:

  • 400 g ligawy;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 4 ziarna ziela angielskiego;
  • 2 duże cebule;
  • 2 liście laurowe;
  • 0,5 łyżeczki Vegety;
  • 1 łyżka mielonej papryki słodkiej;
  • 100 ml śmietany 12 proc.;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka mąki;
  • sól;
  • pieprz.

d3hk7by

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, następnie na rozgrzanym tłuszczu szklimy ją.

2. Do cebuli dodajemy ligawę, pokrojoną wcześniej na plastry. Przyprawiamy solą i dusimy jeszcze chwilę pod przykryciem.

3. Zalewamy wodą tak, aby całe mięso było przykryte, przyprawiamy zielem angielskim, czosnkiem, Vegetą i liśćmi laurowymi. Dusimy pod przykryciem 10 minut.

d3hk7by

4. Po tym czasie wyjmujemy mięso, przyprawiamy powstały sos mieloną papryką i blendujemy na gładką masę. Po zblendowaniu wstawiamy go ponownie na kuchenkę i zagotowujemy.

5. Mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną sosu i tę mieszankę wlewamy do sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie ponownie wkładamy mięso i jeszcze chwilę dusimy. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWykaz nieruchomości gminnych przeznaczonych do dzierżawy i najmu
Następny artykułWójt Gminy Brodnica ogłasza trzeci przetarg ustny nieograniczony na sprzedaż nieruchomości stanowiących własność Gminy Brodnica