Właściwości lemoniady różanej
Delikatnie różowy kolor, charakterystyczny smak i aromat dojrzałych płatków to zalety domowej lemoniady różanej. W przepisie doskonale sprawdzi się róża pomarszczona, która wykazuje podobne właściwości do dzikiej róży. Potrzebny składnik możemy zebrać we własnym ogrodzie, wybrać się na łowy do babci lub kupić w sprawdzonym źródle. Róża pomarszczona to bogate źródło licznych witamin i minerałów. W jej składzie najdziemy m.in.:
-
witaminę C,
-
witaminę A,
-
witaminę K,
-
witaminę E,
-
witaminy z grupy B,
-
niacynę,
-
żelazo,
-
magnez,
-
wapń,
-
potas,
-
fosfor.
Lemoniada różana – letnie orzeźwienie
Amerykańskie filmy i seriale przyzwyczaiły nas do tego, że latem prym wśród napojów chłodzących wiedzie słodko-kwaśna lemoniada cytrynowa. Z czasem repertuar orzeźwiających propozycji zaczął się powiększać, a do listy doszły inne smaki. Ciekawą alternatywą dla lemoniady z cytrusów jest orzeźwiająca i subtelna w smaku lemoniada różana. Delikatny aromat świeżych lub suszonych płatków doskonale komponuje się z kwaskowatym posmakiem cytryn i świeżością mięty.
Jakie składniki są niezbędne, by przygotować lemoniadę różaną?123RF/PICSEL
Składniki na lemoniadę różaną
Jak zrobić lemoniadę z płatków róży?
-
Do dużego szklanego dzbanka wsypujemy płatki róży oraz delikatnie zgniecione listki mięty. Składniki zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na bok do zaparzenia.
-
Do czystego naczynia wyciskamy sok z dwóch cytryn, upewniając się, że wyciągnęliśmy z niego wszystkie pestki. Ostatnią cytrynę kroimy w plasterki.
-
W kolejnym kroku do soku z cytryny dolewamy porcję wody mineralnej, dodajemy 2-3 łyżki miodu, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
-
Gdy zawartość dzbanka z miętą i płatkami róży wystygnie, dolewamy do niej sok z cytryny, rozmieszany z wodą i miodem.
-
Całość delikatnie mieszamy, by oba płyny się połączyły, a następnie dorzucamy plasterki cytryny. Gotowy napój możemy ponownie schłodzić w lodówce.
-
Lemoniadę różaną najlepiej podawać w wysokich szklankach, które wcześniej napełnimy kostkami lodu. Wierzch możemy udekorować kilkoma płatkami róż i świeżą miętą. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Lemoniada imbirowaPolsat
Sprawdź również:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS