A A+ A++

Właściwości lemoniady różanej

Delikatnie różowy kolor, charakterystyczny smak i aromat dojrzałych płatków to zalety domowej lemoniady różanej. W przepisie doskonale sprawdzi się róża pomarszczona, która wykazuje podobne właściwości do dzikiej róży. Potrzebny składnik możemy zebrać we własnym ogrodzie, wybrać się na łowy do babci lub kupić w sprawdzonym źródle. Róża pomarszczona to bogate źródło licznych witamin i minerałów. W jej składzie najdziemy m.in.:

  • witaminę C,

  • witaminę A,

  • witaminę K,

  • witaminę E,

  • witaminy z grupy B,

  • niacynę,

  • żelazo,

  • magnez,

  • wapń,

  • potas,

  • fosfor.

Lemoniada różana – letnie orzeźwienie

Amerykańskie filmy i seriale przyzwyczaiły nas do tego, że latem prym wśród napojów chłodzących wiedzie słodko-kwaśna lemoniada cytrynowa. Z czasem repertuar orzeźwiających propozycji zaczął się powiększać, a do listy doszły inne smaki. Ciekawą alternatywą dla lemoniady z cytrusów jest orzeźwiająca i subtelna w smaku lemoniada różana. Delikatny aromat świeżych lub suszonych płatków doskonale komponuje się z kwaskowatym posmakiem cytryn i świeżością mięty.

Jakie składniki są niezbędne, by przygotować lemoniadę różaną?123RF/PICSEL

Składniki na lemoniadę różaną

Jak zrobić lemoniadę z płatków róży?

  1. Do dużego szklanego dzbanka wsypujemy płatki róży oraz delikatnie zgniecione listki mięty. Składniki zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na bok do zaparzenia.

  2. Do czystego naczynia wyciskamy sok z dwóch cytryn, upewniając się, że wyciągnęliśmy z niego wszystkie pestki. Ostatnią cytrynę kroimy w plasterki.

  3. W kolejnym kroku do soku z cytryny dolewamy porcję wody mineralnej, dodajemy 2-3 łyżki miodu, mieszamy i wstawiamy do lodówki.

  4. Gdy zawartość dzbanka z miętą i płatkami róży wystygnie, dolewamy do niej  sok z cytryny, rozmieszany z wodą i miodem.

  5. Całość delikatnie mieszamy, by oba płyny się połączyły, a następnie dorzucamy plasterki cytryny. Gotowy napój możemy ponownie schłodzić w lodówce.

  6. Lemoniadę różaną najlepiej podawać w wysokich szklankach, które wcześniej napełnimy kostkami lodu. Wierzch możemy udekorować kilkoma płatkami róż i świeżą miętą. Smacznego!

„Ewa gotuje”: Lemoniada imbirowaPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWebinar o Klubie Zdrowia już jutro – dołącz online!
Następny artykułGrupa „Kocham Chorzów” przekroczyła 25 000 członków!