A A+ A++

Składniki:

450 g rozdrobnionego szpinaku
4 jajka
1 ½ szklanki oleju
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki tortowej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić, odcisnąć na sitku. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jaja utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając strużką wlewać olej i zmiksować. Dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Na końcu dodać odciśnięty szpinak i całość wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu przestudzić na kratce.

Masa:
1 opakowanie serka mascarpone 250 g
0,5 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru

Śmietanę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone. Wymieszać na niskich obrotach. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać. Miksując wlewać do masy (przez sitko) po trochu. Cały czas miksować aż do połączenia składników. Ostrym nożem ściąć 1/3 ciasta, przełożyć do miski i pokruszyć. Resztę ciasta do formy, wyłożyć masę śmietanową i wierzch obsypać pokruszonym ciastem. Na to ułożyć na przykład ziarenka granatu, borówki lub maliny. Ciasto wstawić do lodówki. Smacznego!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułParking przy Morskim Oku z rezerwacją miejsc. Trzeba to zrobić przez internet
Następny artykułLebiediew w składzie na mecz z Gorzowem