A A+ A++

Od teraz nie musisz ograniczać się w zakupach w obawie, że część delikatnych produktów niedługo będzie nadawać się tylko do wyrzucenia. Pakowanie próżniowe to szybki i przede wszystkim niezawodny sposób przechowywania żywności. Doskonale sprawdzi się zarówno wobec delikatnych produktów o krótkim terminie zdatności do spożycia, jak i na przykład pozostałości po dużym, rodzinnym obiedzie.

Z produktów pakowanych próżniowo korzystamy każdego dnia. Wszelkiego rodzaju delikatne mięsa i wędliny, które kupujemy w supermarketach są zabezpieczone przed zepsuciem właśnie tą metodą. Pakowanie próżniowe jest w stanie znacznie wydłużyć czas spożycia produktów bez ingerencji w ich skład. Po wyjęciu z woreczka potrawy zachowują swój naturalny smak, aromat i konsystencję.

Zmienisz podejście do przechowywania

Jeśli nie znosisz marnowania żywności, warto zainwestować we własną pakowarkę próżniową. Urządzenia są teraz o wiele tańsze i znacznie skuteczniejsze w działaniu, a ogólnodostępne wkłady nie są drogą inwestycją. Sam proces jest bardzo prosty, najpierw należy umieścić żywność w specjalnym, woreczku foliowym, a następnie uruchomić zgrzewarkę z funkcją odsysania powierzchnia, która pozwoli hermetycznie zapakować żywność.

W sklepach znajdziesz woreczki o różnych rozmiarach i kształtach, które można dopasować do swoich potrzeb i produktów, które planujesz przechowywać. Opcją dla osób, które potrzebują większej swobody i planują przechowywać produkty o nieregularnych kształtach będzie zakup folii do zgrzewarki. Dzięki niej możesz przygotowywać woreczki próżniowe o niemal dowolnej wielkości.

Osoby preferujące bardziej ekologiczne podejście mogą zdecydować się na specjalne pojemniki próżniowe z pompką odsysającą powietrze lub otworem z korkiem i otworem pasującym do wężyka pakowarki próżniowej.

Co spakujesz w worki próżniowe?

Woreczki próżniowe doskonale sprawdzą się do przedłużenia zdatności do spożycia wielu rodzajów produktów spożywczych o zwartej strukturze. Mogą to być na przykład wędliny i surowe mięsa, delikatne ryby czy surowe i przetworzone warzywa, a nawet zupy i sosy. Przechowywanie produktów w próżniowym opakowaniu sprawi, że zapachy i smaki nie będą się mieszać, możesz więc bez obaw włożyć kilka intensywnie pachnących produktów obok siebie do lodówki czy zamrażarki.

Pakowanie próżniowe nie wpływa na jakość produktów. Suche pokarmy nie będą zawilgocone, a wilgotne wędliny czy mięsa nie wyschną. Trzeba jednak pamiętać, że folia nie ochroni żywności przed zepsuciem i każdy z produktów ma swój określony czas spożycia. Surowe mięsa i ryby możesz w ten sposób przechowywać do siedmiu dni, warzywa dwa lub trzy tygodnie, a ser nawet dwa miesiące. Nic się nie zmarnuje.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNajczęściej kupowane płyty i książki w Polsce. Oto zwycięzcy
Następny artykułPolicja Ostrów Wlkp.: Poszukiwany i nietrzeźwy motorowerzysta w rękach policjantów