W lipcu nominacja leci do produktu, o którym zapomniałam, a miał dostać nominację już dawno. Tym razem coś dla fanów kuchni wegańskiej!
Dla osób, które lubią lub potrzebują w swoich daniach delikatnego smaku i konsystencji jogurtu, ale unikają nabiału – firma Jogurty MAGDA, która wypuściła produkty PlantON przygotowała vegangurt kokosowy bez dodatku cukru.
Skład jest prosty, cukru mniej niż w tradycyjnych jogurtach (tu zaledwie 0.9g/100g), tłuszczu natomiast nieco więcej (7.1g/100g), co może się przydać fanom śmietany w sosach. Smak kokosowy zdecydowanie wyczuwalny ale nie totalnie dominujący, z resztą odczucia smakowe to kwestia indywidualna.
UWAGA! jedyne na co chcę zwrócić uwagę to odpowiednik z CUKREM, który ma bardzo podobną etykietę niestety. Na tym bez dodatku cukru mamy napis ‚NO SUGAR ADDED” i to właśnie wyłącznie ten ze zdjęcia dostaje nominację!
ŁelDana przyznaję za proste rozwiązanie trudnego problemu jakim jest właściwie brak powszechnie dostępnych, dobrych alternatyw jogurtów na rynku polskim. Te co mamy, np. sojowe, często mają przekombinowany skład z solidną porcją cukru.
Jest to też sygnał dla innych producentów- obecnie plantON jest właściwie monopolistą na taką skalę. Poza polską, np. w Niemczech, powszechnie dostępne jogurty kokosowe bez dodatku cukru robi kilka firm. Myślę, że to jest kierunek, który warto rozważyć, jeśli ktoś dysponuje możliwościami, bo zapotrzebowanie na takie produkty rośnie z roku na rok i to się raczej nie zmieni.
Well done plantON!
Tagi: , ,
Kategorie: ,
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS