W badaniu efektu zastosowania jadu skupiono się na niektórych podtypach raka piersi, w tym na potrójnie ujemnym nowotworze piersi – TNBC, który jest niezwykle agresywny i posiada ograniczone możliwości leczenia. TNBC stanowi do 15 proc. wszystkich przypadków raka piersi.
Jad pszczoły miodnej wykazał potencjał w innych terapiach medycznych, takich jak leczenie egzemy i od pewnego czasu wiadomo, że ma właściwości przeciwnowotworowe, np. w przypadku czerniaka. Ale nie do końca było wiadomo, jak działa on przeciwko nowotworom na poziomie molekularnym.
Pszczoły używają melittyny – cząsteczki, która stanowi połowiczną część ich jadu i sprawia, że ich użądlenia są naprawdę bolesne – do walki z własnymi patogenami. Owady produkują ten peptyd nie tylko w swoim jadzie, ale również w innych tkankach, gdzie jest on wydzielany w odpowiedzi na infekcję.
Jad pszczół leczy raka. Przełomowe odkrycie naukowców
W celu zbadania działania tej molekuły badacze poddali laboratoryjne komórki rakowe i normalne komórki jadowi pszczoły miodnej z Irlandii, Anglii i Australii oraz jadowi trzmiela z Anglii. Stwierdzono, że jad trzmieli, który nie zawiera melittyny, ale ma inne potencjalne zabójcze cząsteczki, miał niewielki wpływ na komórki raka piersi, ale jad pszczół miodnych pochodzących ze wszystkich miejsc zadziałał.
– Melittyna może całkowicie zniszczyć błony komórkowe raka w ciągu 60 minut – stwierdziła badaczka Ciara Duffy z The Harry Perkins Institute of Medical Research.
Dodatkowo wpływ tej substancji na zdrowe komórki był bardzo niewielki.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS