Ulubiony deser wielu pokoleń Polaków, dziś praktycznie zapomniany i wyparty przez gotowe produkty w proszku. Przepisy na leguminę opierały się na połączeniu mąki i mleka, lub mąki, wody i owoców. Dzisiaj takie dania nazywamy budyniami i kisielami. Jednak nasi przodkowie popisywali się wielką pomysłowością w urozmaicaniu składników leguminy. Np. na stołach wigilijnych ten deser gościł z dodatkiem maku, miodu i migdałów.
Zobacz też: Ciasto drożdżowe z rabarbarem
1. W rondelku zagotuj mleko z cukrem i wanilią.
2. Z gotującego się mleka wyjmij wanilię i ciągle mieszając, wsyp kaszę manną.
3. Gotuj chwilę do zgęstnienia, a następnie ostudź.
4. Oddziel żółtka od białek. Do całkowicie ostudzonej kaszki wbij 5 żółtek, dodaj masło i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Białka ubij na sztywną pianę i połącz delikatnie z masą jajeczną.
6. Kokilki (lub jedną, większą foremkę) posmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
7. Masę nakładaj w do 3/4 wysokości kokilek.
8. Piecz ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
9. Gdy legumina wyrośnie, a jej wierzch nabierze złotego koloru, uchyl drzwiczki piekarnika i chwilę w ten sposób studź, by nie opadła.
10. Jeszcze ciepłe leguminy wyrzucić z kokilek i podawać z truskawkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS