Latte macchiato — czym przyciąga?
Nazwę tego rodzaju kawy, w języku polskim tłumaczy się jako „splamione mleko”. Jeżeli rozbijemy tę nazwę na człony, to z języka włoskiego latte oznacza mleko, natomiast macchiato tłumaczy się dosłownie jako espresso z odrobiną spienionego mleka.
W przypadku tejże kawy nie bez powodu człon latte jest umiejscowiony na początku, ponieważ to mleko jest tutaj dominującą pod względem ilości substancją. Konsystencja latte macchiato składająca się z ciepłego mleka, przykrytego espresso, które okrywa pianka mleczna, w szklance o odpowiedniej wysokości, wygląda smakowicie i niezwykle efektownie. Moim zdaniem pod względem estetycznym jest to zdecydowanie najlepsza kawa. Najczęściej jest podawana z długą łyżeczką w celu rozmieszania wyżej wymienionych warstw.
Sekret udanego mlecznego macchiato
Aby zrobić udane latte macchiato w domu, najważniejsze będą dwa składniki: dobrej jakości mleko, jak również espresso, najlepiej z kawa palarnia. Mimo że to mleko zajmuje większą część powierzchni szklanki bądź kubka zdecydowanie da się odczuć różnice pomiędzy słabo a odpowiedniej jakości kawą. Dlatego nie należy żałować dobrej jakości ziaren na nasze mleczne macchiato. Dobrymi dodatkami do wykonania tejże kawy będą również cynamon kakao lub syrop.
Przygotowując latte macchiato, w pierwszym etapie należy dodać do wysokiej szklanki łyżkę syropu. Drugim krokiem jest należyte podgrzanie mleka, które musi być jednak podane w niższej temperaturze niż kawa, a następnie należy je spienić za pomocą spieniacza. Następnie tak przygotowane mleko należy przelać do naszej szklanki i odczekać około jednej minuty, aby mleko się rozwarstwiło. Kolejnym krokiem jest zalanie espresso po ściankach szklanki i dołożenie na niego pozostałego spienionego mleka. Na czubek tejże wspaniałej kawy można dołożyć cynamon lub kakao i cieszyć się wspaniałym smakiem.
Źródło zdjęcia:
Nitr / Shutterstock.com
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS