Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem serwisu internetowego jest Bomega sp. z o.o. KRS:0000841054, NIP: 9112034523; REGON: 386056613. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności (np. realizacja umowy, marketing bezpośredni). Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Szybki kontakt z administratorem: adres poczty elektronicznej: [email protected]
Sezon grzewczy w pełni. Okazuje się, że w naszych piecach spalane są rzeczy, które nigdy nie powinny tam trafić. Straż miejska w Lidzbarku Warmińskim przeprowadziła ponad 150 kontroli. Mandatami ukarano dotychczas 3 osoby.
Cała Polska zmaga się z problemem zanieczyszczonego powietrza. Na Warmii sytuacja jest lepsza niż na południu kraju, ale zdarza się, że normy pyłów są znacznie przekroczone. Do najbardziej szkodliwych należą pyły PM2,5 i PM10.
PM2,5 jest to pył zawieszony o średnicy nie większej niż 2,5 μm, który zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia jest najbardziej szkodliwy dla zdrowia człowieka spośród innych zanieczyszczeń atmosferycznych. Drugi z nich PM10 to mieszanina zawieszonych w powietrzu cząsteczek o średnicy nie większej niż 10 μm. W skład mogą wchodzić takie substancje toksyczne jak np. benzopireny, dioksyny i furany. (źródło: Wikipedia).
Każde gospodarstwo domowe jest w mniejszym bądź większym stopniu odpowiedzialne za zanieczyszczenie powietrza. Nawet jeśli ogrzewamy mieszkanie gazem, który spala się niemal całkowicie i jest uznany za ekologiczne źródło energii, jeździmy samochodami, mamy ciepłą wodę, która może być podgrzewana węglem, itp. Jednak najwięcej pyłów zawieszonych powstaje w wyniku nieprawidłowego palenia w piecach. Spalanie gumy, tworzyw sztucznych, czy lakierowanego drewna powoduje uwalnianie ogromnej ilości pyłów do atmosfery, a wraz z nimi dziesiątek rakotwórczych substancji. Także paląc węglem czy drewnem możemy robić to nieprawidłowo. Podpalony od dołu stos w piecu ma inną temperaturę i nie następuje spalanie całkowite paliwa czego efektem jest duża ilość dymu. Prawidłowo podpalony wierzch stosu zwiększa efektywność spalania, czyli więcej energii cieplnej przekazane jest instalacji i przy tym wydobywa się mniej dymu.
Strażnicy miejscy od początku sezonu grzewczego prowadzą wzmożone kontrole jakości opału. Wyposażeni są w miernik, który bada zawartość pyłów PM2,5 i PM10 w powietrzu. Kontroli było już ponad 150. Wielu mieszkańców miasta zostało pouczonych, a trzy ukarane mandatami. Najczęściej mieszkańcy wrzucają do pieców lakierowane deski, ale zdarzają się buty, czy nawet… opony. Za spalanie zabronionych odpadów grozi kara nawet 5 tys. złotych, co nie jest wygórowaną kwotą za trucie nie tylko siebie i swoich bliskich, ale także innych mieszkańców miasta.
oko
Czytaj e-wydanie Gazeta Olsztyńska zawsze pod ręką w Twoim smartfonie, tablecie i komputerze. Roczna prenumerata e-wydania Gazety Olsztyńskiej i tygodnika lokalnego tylko 199 zł.
Kliknij w załączony PDF lub wejdź na stronę >>>kupgazete.pl
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
Nie zgadzam sięZgadzam się
Etykieta logowania społecznościowego
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
Nie zgadzam sięZgadzam się
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS