A A+ A++

Włochy słyną z makaronu, ale w czasie narodowej kwarantanny większą popularnością zaczął cieszyć się inny produkt. W ostatnich tygodniach na Półwyspie Apenińskim aż o 47 procent wzrosła konsumpcja ryżu.

OGLĄDAJ TVN24 W INTERNECIE NA TVN24 GO

Risotto na setki sposobów z różnymi dodatkami, pomidory faszerowane ryżem, zapiekanki, krokiety ryżowe. Takie dania królują na stołach Włochów, którzy od początku marca siedzą w domu i sami przygotowują posiłki.

Tak wysokiej konsumpcji ryżu nigdy wcześniej nie zanotowano.

Główny producent w Europie

Eksperci związku rolników Coldiretti, analizując te dane, zaznaczyli zarazem, że pandemia wywołana przez koronawirusa drastycznie zahamowała światowy handel ryżem z krajów Azji.

Włochy są głównym producentem ryżu w Europie. Jego uprawy, zwłaszcza w Lombardii i Piemoncie, zajmują 220 tys. hektarów, a zajmuje się tym 4 tysiące gospodarstw rolnych.

Roczna krajowa produkcja (prawie półtora miliona ton) stanowi połowę całej w Unii Europejskiej. Jakość włoskiego ryżu uważana jest za jedną z najwyższych na świecie i dlatego popyt na niego rośnie; także w Chinach. Niedawno podpisano protokół w sprawie eksportu włoskiej odmiany do risotta (Carnaroli) do Państwa Środka.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWzrost bezrobocia a ceny mieszkań. Wykres przypomina lustrzane odbicie
Następny artykułDyrektor GP przerażony liczbą zgonów