Wartościowy i smaczny posiłek pełen warzyw inspirowany azjatycką kuchnią. Danie przygotowujemy w woku lub głębokiej patelni. Przepis z bloga “Moniki smakołyki”.
- 150 g soczewicy czarnej beluga,
- 150 g kuskusu perłowego,
- 3 marchewki (200 g),
- 1 duża biała cebula,
- 1 cukinia (ok. 250 g),
- 1 niewielkie pak choi (chińska kapusta),
- 150 g brukselki,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy,
- sól do smaku,
- pęczek koperku,
- pęczek zielonej pietruszki,
- sok z cytryny do smaku.
- Soczewicę płuczemy w letniej wodzie, następnie gotujemy w proporcjach 1:2 (150 g soczewicy 300 ml wody) przez ok. 25 do 30 min, pod koniec gotowania dodajemy sól do smaku, odcedzamy.
- W oddzielnym garnku gotujemy kuskus w lekko osolonej wodzie ok. 15 min, odcedzamy.
- W tym czasie przygotowujemy warzywa, myjemy, obieramy.
- Marchewki kroimy w długie słupki, cebulę na półplasterki, brukselkę (w zależności od ich wielkości) na połowę lub ćwiartki, a cukinię w niewielką kostkę. Z pak choi, od łodygi odcinamy liście, czyli zieloną część, łodygi kroimy w słupki, a liście grubo siekamy. Koperek i pietruszkę siekamy.
- W dużym woku rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę i dodajemy brukselkę, marchew i smażymy kilka min, często mieszamy.
- Następnie dodajemy łodygi pak choi, cukinię, doprawiamy solą, kurkumą i smażymy do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale chrupiące, czyli al dente.
- Do warzyw dodajemy kuskus, soczewicę, liście pak choi, koperek, pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Delikatnie mieszamy.
- Przed podaniem, do smaku, (jak kto lubi) można dodać kilka kropel soku z cytryny, oraz skropić oliwą z oliwek.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS