publikacja
2023-06-22 11:36
Czwartkowy poranek przyniósł dalsze umocnienie polskiego
złotego. Kurs euro spadł do najniższego poziomu od grudnia 2020 roku. Notowania
franka szwajcarskiego znalazły się najniżej od ponad roku. Nowe „powojenne”
minimum wyznaczył także dolar amerykański.
Nasza waluta nie przestaje zaskakiwać swoją żywotnością. Po
nieudanej próbie odreagowania wiosennych spadków kurs euro w
czwartek pogłębił swoje dwuletnie minimum. O 11:33 za euro płacono 4,4262 zł.
Wcześniej kurs
EUR/PLN dotknął nawet poziomu 4,4226 zł, co było najniższą wartością od 11
grudnia 2020 roku.
Od Wielkanocy kurs euro spadł o ponad 26 groszy, zaś od
lutego szczytu obniżył się o 37 groszy. Dzięki temu udało się z nawiązką
odrobić straty, jakie nasza waluta poniosła na skutek rosyjskiej agresji na
Ukrainę i zachodnich sankcji wymierzonych w Rosję. Jesteśmy też coraz bliżej
odrobienia „covidowych” strat. Przed marcem ’20 euro kosztowało ok. 4,25 zł.
Reklama
W dalszym ciągu zniżkowały też notowania dolara. Amerykańska
waluta globalnie straciła względem euro – kurs EUR/USD zbliżył się do bariery
1,10 i osiągnął najwyższy poziom od maja. W rezultacie kurs USD/PLN
spadł do 4,0266 zł i był najniższy od lutego 2022 roku. W ten sposób „zielony”
już niedługo może kosztować mniej niż 4 złote, co jeszcze trzy miesiące temu
jawiło się jako scenariusz trudny do wyobrażenia.
Słabł także frank szwajcarski. Rynek walutowy najwyraźniej
spodziewał się czego innego po dzisiejszej decyzji Szwajcarskiego Banku
Narodowego, który zgodnie
z oczekiwaniami ekonomistów podniósł stopy procentowe o 25 pb. Mimo to
frank wyraźnie osłabił się względem euro. Na polskim rynku skutkowało to spadkiem notowań
helweckiej waluty do poziomu ok. 4,50 zł.
Są to najniższe ceny franka od czerwca ubiegłego roku.
Równocześnie jednak helwecka waluta pozostaje droga jak na historyczne standardy.
Przed 2022 rokiem frank nigdy nie kosztował
więcej niż ok. 4,52 zł.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS