Kuropatwa jest bardzo niepozornym ptakiem. Żyje na ugorach, polach i łąkach, gdzie znajdują się nieliczne krzaki albo niewielkie laski, w których może się ukryć przed drapieżnikami. Swój czas spędza na ziemi i raczej nie lata, choć na krótkich dystansach potrafi robić to bardzo szybko.
Liczebność populacji kuropatw spada przede wszystkim ze względu na drapieżniki, zabudowę rolniczą, zwiększone kłusownictwo oraz stosowanie coraz większej ilości sztucznych nawozów.
Mięso kuropatwy to prawdziwy rarytas. Jest nie tylko bardzo smaczne i delikatne, ale też posiada cenne właściwości odżywcze. Znajduje się w nim łatwo przyswajalne białko oraz wiele wartościowych składników mineralnych, takich jak: wapń, magnez, fosfor, cynk, żelazo. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, m.in.:
- B3, która wspiera utrzymanie odpowiedniej kondycji mięśni i ich regenerację,
- B6, która reguluje ciśnienie krwi, wspiera pracę układu sercowego oraz niweluje skurcze mięśni,
- B12, która wspomaga pracę mózgu i układu nerwowego, a także stymuluje pamięć i koncentrację.
Mięso kuropatwy jest niskokaloryczne. W 100 g znajdziemy tylko 108 kalorii. Zawiera bardzo mało tłuszczu. Jest za to źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają poziom cholesterolu LDL, wspierając działanie układu krążenia.
Mięso z kuropatwy polecane jest dla osób, które zmagają się z otyłością, gdyż przyspiesza metabolizm i reguluje pracę układu pokarmowego. Dodatkowo jedzenie tego rodzaju mięsa podnosi libido, pomaga w normalizacji poziomu hemoglobiny i działa wspomagająco podczas leczenia chorób układu oddechowego.
Mięso kuropatwy ma lekko słodki posmak i ciemnoczerwony kolor. Należy pamiętać, że ma niewielką zawartość tłuszczu, dlatego też stosunkowo szybko ulega zepsuciu. Wybierając kuropatwę, zwracajmy uwagę na jej skórę. Świeży drób ma mieć równomierny koloryt oraz elastyczną strukturę.
Tuszki kuropatw przygotowuje się w całości. Można je piec, smażyć, marynować, gotować, faszerować. Świetnie sprawdza się w gotowaniu rosołów, zup albo gulaszu, ale nadaje się też jako składnik sałatek.
Wypróbuj przepis na kuropatwę po myśliwsku.
Składniki na jedną porcję:
- 1 kuropatwa,
- 6-7 plastrów wędzonego boczku,
- 1 niewielka cebula,
- 2 łyżki klarowanego masła,
- 70 g pieczarek,
- 50 ml wytrawnego białego wina,
- 3-4 wędzone śliwki,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek.
Przygotowanie:
- Kuropatwę należy dobrze umyć i osuszyć papierowym ręczniczkiem. Następnie nacieramy ją z zewnątrz i od środka mieszanką przypraw i odkładamy do lodówki na ok. godzinę.
- Myjemy i kroimy pieczarki – najlepiej w plastry, a cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy nieco masła, a piekarnik ustawiamy na temperaturę 180 stopni z funkcją górnej grzałki.
- Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz 2 plastry boczku, cebulę i pieczarki, a potem drobno pokrojone śliwki. Dusimy do miękkości.
- Następnie dodajemy trochę przecieru pomidorowego. Nóżki kuropatwy obwiązujemy nitką, a całą tuszkę obkładamy pozostałymi plastrami boczku.
- Ptaka skrapiamy winem i zawijamy w folię do pieczenia, ewentualnie układamy w zakrywanym naczyniu żaroodpornym.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do miękkości przynajmniej 45 minut.
- Po upieczeniu kuropatwę przecinamy na pół i wkładamy do sosu. Całość dusimy przez 2-3 minuty.
- Podajemy z pieczonymi 2-3 burakami pokrojonymi w grubą kostkę i wymieszanymi z drobno posiekaną połówką cebuli, świeżym koperkiem i sokiem z cytryny.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS