Kurczak w dyniowo-marchewkowym sosie: lista zakupów
Spodobał ci się nasz pomysł na obiad? Zatem czas przygotować składniki:
Kurczak w sosie dyniowo-marchewkowym: przygotowanie
1. Przygotowanie kurczaka w dyniowo-marchewkowym sosie rozpocznij od pokrojenia piersi z kurczaka na mniejsze kawałki – mogą to być plastry, paski lub sześciany.
2. Umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki marchew. Jeśli chcesz, by sos miał bardziej kremową konsystencję, użyj najmniejszych oczek.
3. Podziel dynię na cztery części, z jednej usuń miąższ i obierz ją (w tym przypadku niezależnie od rodzaju dyni należy pozbawić ją skórki, dotyczy to również odmiany hokkaido) i zetrzyj dynie na tarce tej samej grubości co marchew. Aby przygotować kurczaka w sosie dyniowo-marchewkowym będziesz potrzebować szklankę startej dyni.
4. Na patelni rozgrzej olej.
5. Każdy kawałek oprósz solą, pieprzem, obtocz w mące i ułóż ma patelni. Smaż z obu stron ok. 2 – 3 minut, aby nabrały lekko złotego koloru.
6. Przesyp mięso do miski a na patelnię wrzuć marchew i dynię. Smaż około trzech minut, co jakiś czas mieszają.
7. W tym czasie przygotuj bulion, możesz to zrobić według naszego przepisu, który omawiamy w artykule “domowy bulion“, jeśli zależy ci na czasie, bulion możesz zastąpić drobiową kostką rosołową rozpuszczoną we wrzątku.
8. Do marchewki i dyni wrzuć kawałki kurczaka, zalej bulionem i dopraw łyżką przypraw curry.
9. Potrawę duś pod przykryciem około 5 – 7 minut, co jakiś czas odwracając mięso.
10. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj, a następnie ponownie podgrzej.
Kurczaka w sosie dyniowo-marchewkowym możesz podawać z pieczonymi ziemniakami, smażonymi talarkami i klasycznym purée bądź z ryżem. Potrawę możesz zajadać też z chlebem czy pitą – w każdej wersji smakuje wyśmienicie. Dodatki, które do niego pasują to fasolka szparagowa i kiszone ogórki.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS