A A+ A++

Kruchy, aromatyczny, z chrupiącą, przypieczoną skórką. Jeśli nie macie pomysłu na niedzielny obiad, wypróbujcie przepis na kurczaka pieczonego z rozmarynem.

SKŁADNIKI:
kurczak (najlepiej zagrodowy)
2 główki czosnku 
2 gałązki rozmarynu (jeśli ktoś woli, zamiast rozmarynu może użyć tymianku)
sól
świeżo zmielony pieprz
majeranek
papryka wędzona
100 g masła

WYKONANIE:
Tuszkę kurczaka moczymy w wodzie z solą przez kilka godzin, najlepiej całą noc, by się dokładnie oczyściła. Potem okładamy kurczaka papierowym ręcznikiem, żeby go osuszyć. Następnie smarujemy masłem (50 g). Do środka wkładamy dwie główki czosnku w łupinach przekrojone w poprzek, dwie gałązki rozmarynu (lub garść świeżego tymianku), 50 g masła i dodajemy też troszkę soli i majeranku. Wierzch kurczaka obsypujemy solą, pierzem i papryką wędzoną. Układamy go w brytfance. Pieczemy około 1,5 godziny (w zależności od wielkości kurczaka) w 180 stopniach Celsjusza (na pierwsze 10 minut pieczenia możemy ustawić 200 stopni).
Po upieczeniu i wyciągnięciu z piekarnika, dajemy mięsu odetchnąć przez minimum kilka minut. Potem porcjujemy według uznania.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNaukowcy uważają, że język w jakim mówimy ma wpływ na infekcje koronawirusem
Następny artykułDyrektor szpitala w Dublinie złożył rezygnację po tym jak powiedział: „Koronawirus jest znacznie mniej dotkliwy niż przeciętna grypa”