Trudno wyobrazić sobie stół wigilijny bez karpia. Wielu z nas zdecyduje się na zakup żywej ryby. Warto znać przepisy dotyczące przechowywania i transportu tych ryb.
Wskazówki i informacje przypomina Stanisław Zając, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świdniku:
Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny polegający na minimalizacji cierpienia. W miejscu wydzielonym, np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem konstrukcji sklepu; zapobiegającym udziałowi osób postronnych.
Warunki przetrzymywania żywych ryb
baseny – szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach, woda – czysta, natleniona lub napowietrzana; wymiana wody nie rzadziej niż co 48 h.
W razie sprzedaży żywych ryb, sposób ich pakowania musi uwzględniać dobrostan zwierząt oraz wykluczać narażanie ich na niepotrzebne cierpienie.
Opakowanie stosowane do przenoszenia ze sklepu żywych ryb:
Bez wody, pozwalające karpiom na wykorzystanie naturalnej wymiany gazowej przez powierzchnię skóry – zasadą stosowania takiego opakowania jest to, aby ryba nie stykała się całą powierzchnią skóry z opakowaniem, jak to np. ma miejsce, gdy ryba zostanie owinięta torbą foliową. Dodatkowo torba, w której umieszczona jest ryba, musi pozostawać niezawiązana.
Z wodą – podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji. Żywa ryba może być sprzedawana w plastikowych workach ze specjalną kratką.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS